Félretettük a negatív érzéseket

2009.06.03. 14:44 Módosítva: 2009.06.03. 14:44
A szegedi kajak-kenu Világkupa előtt a világbajnok Benedek Dalmának minden edzés iszonyú fájdalmat jelent, mert megbetegedett, de ennek ellenére szeretne jól szerepelni a versenyen. Úgy gondolja, a négyesben mindenki azonos hullámhosszra került.

Miután a pekingi olimpián nem indulhatott, csak tartalék volt a kajakos világbajnok Benedek Dalma, idén maximálisan az egyéni indulásra koncentrál, és a szolnoki tesztversenyt magabiztosan nyerte meg az olimpiai bajnok Kovács Katalint és Janics Natasát is verve. Abszolút favoritja lenne a hétvégi szegedi Világkupa versenynek, de megbetegedett.

„Nagyon szeretném, ha száz százalékosan állhatnék rajthoz, de ez egyelőre most csak álomnak tűnik. A hétvégén még ágyban feküdtem, 38 fokos lázam volt. Antibiotikumokat szedek, amelyek alaposan legyengítik a szervezetemet, így minden edzés iszonyú fájdalmat jelent. Éppen ezért félek is egy kicsit a versenytől, de bízom benne, hogy a Vk-rajtra sikerül legyőznöm a fájdalommal kapcsolatos aggodalmaimat” – mondta Benedek Dalma.

A versenyző igyekszik nem túlértékelni az eddigi eredményeit, mert az elmúlt nyolc évben megtanulta helyén kezelni a dolgokat.

„Lelkileg természetesen sokat adtak az idei sikerek, mert bizonyítják, jó úton haladok. Igazából a szolnoki verseny a Világkupa-kvalifikációról szólt, és arról, hogy bekerültem a négyeshajóba. Idei fő versenyünk, a kanadai világbajnokság még messze van, így a szolnoki rangsoroló és a szegedi megmérettetés is afféle tesztverseny. Az edzőnk, Kati néni is így fogja fel, ezért nem is pakol ránk felesleges terheket, nagy elvárásokat.”

Hozzátette, egy hete még biztosan egy aranyat és két dobogós helyet említett volna a céljai közt, most visszafogott lett, és csak a tisztességes helytállást emelte ki.

„A legbiztosabb számom az ezer méter, amelynek már majdnem minden méterét jól érzem. Az ötszáz egyelőre olyan, mint egy próbababa. A váz megvan, már csak fel kell öltöztetni: a taktikát, a távval kapcsolatos finomságokat kell úgymond begyakorolnom. Technikailag rendben vagyok, jobban evezek, mint mondjuk tavaly” – értékelte stílusát.

A négyesről is véleményt formált, a szakemberek közül többen úgy tartják, stílusa nem csapathajóhoz illő.

„Megtaláltam a helyem a második beülőben, úgy érzem, hasznos vagyok a hajóban, és jól tudom segíteni Paksy Timit, a vezérevezőst. Kifejezetten örülök, hogy bár az idén is megéltünk feszültségeket, a hajóban száz százalékosan, és most már talán többnyire a parton is félre tudjuk tenni a negatív érzéseket. A lányokkal teljesen egy hullámhosszon vagyunk a négyesben, nincs gond az edzéseken, sőt kifejezetten jó a hangulat, ami hosszú távon az eredményesség szempontjából fontos alapot jelenthet.”

A négyesben Kozák Danuta és Janics Natasa kapott még helyet, Kovács Katalin egy másik hajóban evez.