Nem kell vadvíz a raftingvilágbajnokoknak

2009.06.03. 22:55
Nagyrészt egykori kenusok, három éve raftolnak komolyan. A Duna újpesti szakaszán edzenek, a szlalomot a Hajógyári-szigetre vezető autóshídról lógatott seprűnyelekkel gyakorolják, mégis vb-címet nyertek Boszniában.

Világbajnokságot nyert május 21-én Boszniában a magyar férfi raftingcsapat, az Iványi Gábor, Kormanik Soma, Ódor Csaba, Fodor Szabolcs, Kovács Zoltán, Schromm Barnabás, Simon Ádám összetételű hatos első lett a downriver versenyszámban a Tara folyón.

Egy raftingverseny négy számból áll, sprintben, H2H-ban (head to head), szlalomban (ezeket a Vrbas-folyón rendezték) és downriverben összesen ezer pontot lehet gyűjteni, az összesített eredménnyel együtt öt aranyat osztanak. 32 férfi és 22 női csapat nevezett, a brazilok és a japánok hónapokat készültek a vébépályákon.

raft2

A sprint sorrendjét sorsolják, egy-másfél perc alatt lemegy, a győzelem száz pontot ér. A magyar hajó 6. lett, az egyenes kieséses gyorsasági versenyben, a H2H-ban (itt 200 pont a győzelem) a törököket verték, 16 közé jutottak, az olaszok győzték le őket. Vaskuti Máté szakágvezető szerint jobb pályasorsolással az olaszok is verhetők lettek volna.

A downrivert hosszabb folyószakaszon 30-50 perc alatt teljesítik, a vébén 16 kilométer volt a táv. A laikusok ezt a számot azonosítják a raftinggal, neoprén ruhában, bukósisakban eveznek, a megerősített gumicsónakban mentőfelszerelés is van.

A csapat a 3. ötös csoport utolsó helyéről indult, jó rajttal azonnal élre állt, nem kellett feleslegesen előzgetni. A sprint sem volt ennyire szoros, az első három 8 tizeden belül ért be, a magyarok végül 48 perc alatt tették meg a távot, egy másodperccel nyerték a sportág első magyar világbajnokságát, 400 pontot kaptak.

raft1

A szlalomban a zöld kapukat felülről, a pirosakat folyással ellentétes irányban kell kerülni, a kapu érintése 5, kihagyása 50 másodperc büntetést jelent, a győztes 300 pontot kap. Ez a szám nem sikerült, összetettben a 2. helyről kezdték, a 8.-ra estek vissza, a vébét a kevés profi raftingcsapat egyike, a brazil nyerte.

A világbajnokok nagyrészt egykori kenusok, három éve raftolnak komolyan, tanulók, van köztük sportáruházi osztályvezető is. Kora tavasztól a Duna újpesti szakaszán edzenek, a szlalomot a Hajógyári-szigetre vezető autóshídról lelógatott seprűnyelekkel gyakorolják, télen az UTE kajak-kenu szakosztályának sporttelepén erősítenek.

Erőnlétük kiemelkedő, ennek és az alacsony vízállásnak (itt jobban dominál az erő) köszönhető a vb-cím. A verseny előtti hónapokban kétszer is edzőtáboroztak a Vrbas folyón, nem volt ismeretlen a pálya.

A raftingosok 2008 óta tartoznak a kajak-kenusokhoz, a világbajnoki nevezést, utazást, szállást, étkezést a szövetség fizette. Eddigi legjobb eredményük a tavalyi ausztriai, wildalpeni Európa-bajnokságon nyert két ezüst és a tavaly őszi Európa-kupa összetett első helye volt, a magyarországot képviselő Kanyon Raft Team itt szerezte meg a vb-indulás jogát.