Kovácsék kajaknégyese Janicséké előtt

2009.06.05. 12:57
Az előfutamokkal megkezdődött a szegedi kajak-kenu Világkupa. A kenus Vajda Attila kirobbanó formát mutatott, a kajakos Kucsera Gábor tartalékolt, a betegséggel küszködő Benedek Dalmához hasonlóan. Négyesben az olimpiai bajnok Kovács és Janics szétültetése után előbbi nyert az előfutamban.

A magyarok közül először Holpert Ervin, a Domino Honvéd fiatal kajakosa mutatkozott be a szegedi Világkupán. Higgadt evezéssel harmadik helyen érkezett célba, ezzel bejutott a középfutamba. A második előfutamban kapott helyet a kanadai olimpiai bajnok, Adam Van Koeverden, aki 3.47-es idejével összességében a selejtező legjobbja lett. Kucsera Gábor nyugodt evezéssel a negyedik helyen végzett, ő is biztosította helyét a holnap délelőtti középfutamban.

A kenusok jobban igyekeztek, mert a továbbjutási rendszer értelmében így megspórolhatták a középfutamot, a győzelem rögtön döntős helyezést ért. A három futam összesített eredménye alapján Vajda 4,11-es eredménnyel (a pályán erős balos szembeszél volt) a legjobb időt evezte, Sarudi a harmadik idővel várhatja a holnap délutáni finálét. „Nagyon erős volt a futam, velem indult többek között Menkov is, aki az elmúlt két világkupán megnyerte ezt a számot. De a feladat adott volt, meg kellett oldani, és örülök, hogy sikerült, hiszen az erős szembeszél igen hosszúvá tette a pályát” – mondta az olimpiai bajnok Vajda.

Nagy érdeklődéssel várta mindenki a két új női négyes bemutatkozását. Mindkét egység higgadt lapátolással az első helyen jutott tovább. A jobbik időt Csipes Tamaráék (1,42.071) érték el, Paksyék (1,44,609) összességében a harmadik idővel zártak. A látottak alapján minden bizonnyal ez a két egység csatázik majd a dobogó legfelső fokáért.

Benedek Dalma elégedetten nyilatkozott a futam után: A felevezés közben megbeszéltük a lányokkal, hogy nem kapkodunk, hosszan elnyújtva teljesítjük a pályát. Ez maximálisan sikerült is. Timi nagyon jól tartotta az ütemet, végig éreztük, az erő ott van a hajóban, de most még nincs rá szükség."

A múlt héten lázas betegséggel küszködő Benedek mellett a már említett Paksy, Janics Natasa és Kozák Danuta ült. Csipes mellett Kovács Katalin, Fazekas Krisztina valamint Medveczky Erika foglalt helyet.

A férfi kajakosknál két teljesen új formáció mutatkozott be a mieink részéről. Gönczy Gábor és Kökény Roland futamában a harmadik, összességében a negyedik helyen zárt, míg a Petrovics Máté–Kugler Attila egység szintén harmadik lett az előfutamban, időrangsorban azonban a 14. helyen végzett.

Kenu párosban a Sáfrán testvérek, és a Tóth Márton, Mike Róbert egység is a döntőbe jutott.

Benedek egyesben a negyedik lett, a holnap délelőtti középfutamból még bekerülhet a fináléba.

Férfi négyesben Kammerer Zoltán mögé ezúttal Benkő Zoltán, Molnár Péter és Hadvina Gergely került, végig tapadtak a világbajnok szlovák négyesre. „Jól sikerült. Az volt a célunk, hogy tartsuk az iramot Riszdorferékkel, ami sikerült is. A végén akadt csak egy kis baki a kommunikációban, mivel nem hallottam, mikor indították meg a hajrát a hátsó emberek, így egy kicsit szétestünk" – mondta Kammerer a mérlegelés után. A baki ellenére nemcsak futamukban, összesítésben is másodikok lettek.