Rudolf
2 °C
13 °C

Kezdhetik építeni a sávolyi motorpályát

2009.06.05. 16:48
A kiszolgáló létesítményeivel együtt megkapta a szükséges építési engedélyt a gyorsaságimotoros-világbajnokságnak 2010-től otthont adó sávolyi pálya az illetékes marcali építési hatóságtól – közölte Suchman Tamás, a beruházás hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztos az MTI-vel.

Suchman kifejtette, az állami hatóságok a szigorú eljárási szabályok betartásával járultak hozzá az engedély kiadásához, miután a spanyol beruházó teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. Az építkezés megkezdéséhez már csak a Magyar Fejlesztési Bankkal kell megállapodnia a spanyol félnek, amely a közeljövőben várható.

Suchman Tamás beszámolója szerint a beruházó a napokban nyilatkozott arról, ha az MFB a hitelígérvényt kiadja, kész a végleges hitelszerződés előtt, azonnal megkezdi az építkezést, a rendelkezésére álló önerő felhasználásával.

A verseny jogával rendelkező nemzetközi szervezet, a Dorna arról juttatott el nyilatkozatot a kormánybiztoshoz, hogy a korábbi megállapodásnak megfelelően öt éven keresztül Magyarországé a gyorsaságimotoros-világbajnokság megrendezési joga, de ehhez a Balatonringnek jövő tavaszra meg kell épülnie.

A sávolyi beruházás előkészítésére - egyebek közt a területek felvásárlására, a hiányzó szennyvízcsatorna-rendszer megépítésére, közművek kiváltására, stb. -, több mint 3 milliárd forintot fordítottak eddig a beruházók - mondta Suchman Tamás.

A Balatonringen eredetileg 2009. szeptember 20-án rendezték volna az első Magyar Nagydíjat a gyorsaságimotoros-világbajnokságban, de a világgazdasági válság és a finanszírozás szervezésének lassúsága miatt 2010 tavaszára halasztották.