Nem barátnők, de vízen csapatot alkottak

2009.06.08. 16:40 Módosítva: 2009.06.08. 16:40
A klasszisok jó szereplése mellett fiatalok is feltűntek a szegedi Világkupán, tizenhárom magyar arany lett úgy, hogy Benedek Dalma kénytelen volt visszalépni. Az éremtáblán a svédek a másodikak három győzelemmel.

"Fantasztikusan alakult a hétvége, gyakorlatilag minden bejött nekünk Szegeden. Bemutatkozásnak tényleg szép volt, de nem az én érdemem ez a nagy siker” - értékelte első nemzetközi versenyét Storcz Botond kapitány. A Viklágkupa tizenhárom magyar aranyérmet hozott.

„A női négyes győzelme különösen fontos volt nekem. Végre sikerült jó csapatot alkotni, amelyet az is bizonyít, hogy a versenyzők, akik közel sem barátnők a parton, a döntő után egytől-egyig nagyon pozitívan nyilatkoztak a versenyről, a hajó összetételéről, az evezéssel kapcsolatos érzéseikről. Jó alap lehet ez a jövőre” – mondta.

Pillanatnyilag azonban kérdéses, hogy ebben az összetételben – Paksy, Benedek, Kozák, Janics - versenyeznek-e még, mert a válogatók után előfordulhat: egy másik négyes alakul a brandenburgi Európa- illetve a kanadai világbajnokságra.

A negyedikként beülő, valamennyi számában győztes Janics Natasa szerint lényegében már a rajt után megnyerték a versenyt, hiszen az első métereken már három- vagy négyméteres előnyt szereztek.

Benedek Dalma betegsége ellenére is nyert négyesben, egyesben azonban inkább visszalépett, nem kockáztatott.

„A hétvége egyetlen kellemetlensége Kucsera Gábor ezres szereplése volt. Balszerencséjére a középfutamok negyedik idejével nem tudott bekerülni az A-döntőbe, de másnap ötszáz párosban Kammererrel kárpótolta magát. Vajda Attila, Janics Natasa és Kovács Katalin is átmentette a formáját tavalyról, úgy tűnik, az edzésmunkában és az eredményességben is ugyanolyan következetesek magukkal szemben, mint a pekingi olimpia előtt” – magyarázta a kapitány.

Vajda Pekingben ezres győzelme után nem tudott ráhangolódni az ötszázra, itt most tökéletesen sikerült.

„A verseny arra jó volt, hogy - a nemzetközi összehasonlításnak köszönhetően - mindenki átgondolja magában, melyik számokra érdemes az idén készülnie. A hazai válogatóig két, a brandenburgi Európa-bajnokságig három hetük van még a versenyzőknek. Bízom benne, hogy jól használják majd fel ezt az időszakot a versenyzők, és hasonló elégedettséggel tudok majd nyilatkozni az Eb után is” – összegzett Storcz.

A szövetség elnöke, Baráth Etele már szombaton kiemelte a fiatalok érett versenyezését, igaz ez a Tóth, Dobos, Paumann, Szalai összetételű kajaknégyesre valamint a kenu párosra (Tóth Márton, Mike Róbert). Úgy látszik, Kolonics György halála illetve Kozmann György visszavonulása után is komolyan számolni kell a magyar egységekkel. Az elnök szerint a kiugrási lehetőséggel élni is fognak a kenusok.

Baráth dicsérte Storczot, és szerinte a fiatal férfi négyes is az új válogatási módszernek köszönhetően alakult ki.

A magyar győztesek:

Kenusok: Vajda Attila - egyes 500, 1000 méter
Tóth Márton, Mike Róbert - páros 1000
Bozsik Attila, Sarudi Pál, Horváth Gábor, Balázs Péter - négyes 200

Kajakosok:

Kammerer, Kucsera - 500
Molnár Péter, Kadler Péter - 200
Kadler, Dobos, Gyertyános, Molnár - 200
Tóth, Dobos, Paumann, Szalai - 1000

Janics Natasa - 200
Janics Natasa, Kovács Katalin - 200, 500
Paksy, Benedek, Kozák, Janics - 500