Lányok játszottak nők ellen

2009.06.10. 20:37

Megfejthetetlen, mi történt Lettországban a magyar női kosárválogatottal. Kimentek, háromszor kikaptak, jönnek haza. Hatalmas pofon volt ez, kedden 10 ponttal kellett volna nyernünk, 12 közé jutottunk volna. Két Eb-t hagytunk ki, Rátgéber László visszatérésével újra visszatértünk, de a generációváltás nem ment végbe, a fejlődésből fontos lépcsők maradtak ki. A legutolsó Eb-n Vajda Anna és Fegyverneky Zsófia alig játszott, most nekik kellett volna vezetniük a csapatot.

Mindenki tudta, az is benne van, hogy három zakóval jövünk haza, de senki nem készült rá. Az otthon játszó letteknél gyengébbek voltunk papíron, ez rendben van. A lengyeleknél, ahogy ezt bizonyítottuk is, jobbak voltunk, és ha nem a továbbjutást jelentő tízpontos különbségre koncentrálunk, nyerünk is (itt felmerült, hogy eljátssza a csapat a horvátok elleni trükköt, hogy a kis különbség miatt hosszabbítást harcolunk ki, ami újabb 5 perc lehetőséget adott volna). Ezekről viszont felesleges beszélni, mert minden eldőlt a görögök elleni meccs első negyedében, amikor 4, azaz 4 pontot dobtunk

A női és a férfi kosárlabda más sport. Legyünk akármennyire gendertudatosak, ez így van, ezt bizonyította ez az Eb is, ahova hiába érkeztünk remek formában, önbizalommal, egy negyed alatt összeroppantunk. Onnantól csak magunk ellen játszottunk, az volt a kérdés, le tudjuk-e győzni az önbizalomhiányt.

Így csapat még nem verte meg magát. Minden meccsen ha csak megközelítjük az ellenfél dobószázalékát, nyerünk. A görögök ellen mezőnyből 19/62-t dobtunk, a lettek ellen 19/64-et, a legjobb meccsünkön 22/67-et, büntetőből meg a kínos 60 százalékon remegtünk. Pedig ezek a lányok nem fakezűek, tudnak dobni.

Előzőleg megvertük a horvátokat, a cseheket, csak kicsit kaptunk ki a világ egyik legjobbjának számító Ausztráliától, a franciáktól. Érthetően volt optimista mindenki. Két, évek óta az Euroligában szereplő csapatunk van, több játékost is adnak a válogatottnak. Ők még fiatalok, 2011-re kell felnőniük, akkor lesznek ideális korban ahhoz, hogy kijussanak a londoni olimpiára.

Nincs a csapatnak vezéralakja, aki a bajban elvállalja a döntéshelyzeteket. Három játékosra lehetett volna számítani: Fegyverneky Zsófiára, Honti Katára és Vajda Annára. Az év európai játékosa címért versenyben lévő Vajda Anna 14 pontos átlaga kevésnek bizonyult, rengeteg hibával játszott, pedig nagyon jó idénye volt Pécsen. Mégis a külső sorunk játéka volt a legnagyobb meglepetés, ott a Brnóban játszó Fegyverneky Zsófiának és a soproni Honti Katának kellett volna a pontokat hoznia, a játékot szerveznie. Előbbi 11 pontos átlagot hozott össze 37,9 százalékkal a hármason belülről, kívülről 3/11-et dobott. Míg Fegyvernekynek nem ment, addig Hontival nem tudni, mi történt, mert a három meccsen dobott 4/20-at, kihagyott öt hármast.

Rátgéber azt mondta, reméli, 2011-ig felnőnek a lányok. Ziccert és tempót tudnak dobni, de meg kell tanulniuk nem megijedni egy világversenyen, fel kell tudniuk állni egy olyan helyzetből, mint a görög volt, nem még jobban összeroppanni. Az Eb három meccsén lányok játszottak nők ellen, ezen kell változtatni. Az NBA örök igazsága, hogy bármire képes vagy, amíg elhiszed, hogy meg tudod csinálni. A lányok nem hittek semmit.