Átharapta az ajkát a wakeboard-világbajnok

2009.06.12. 21:00 Módosítva: 2009.06.12. 20:55
Hegedűs Ákos márciusban a 13 évesek között megvédte címét. Télen csak trambulinon edz, mégis simán verte az egész évet vízen töltő dél-afrikai és thaiföldi ellenfelét. Ötödikes, hétköznap három, hétvégén napi 6 órát tölt a vízen, már olyan trükköket tanulna, amilyeneket edzője sem tud.

Hegedűs Ákos nyerte a Fülöp-szigeteki wakeboard-világbajnokságot, a 12 éves szegedi fiú a nála egy évvel idősebbek között sérülten is megvédte tavaly itt nyert címét. A boys kategóriában (10-13 évesek) húszan indultak, a vébén egy kör alatt minden elemet be kell mutatni.

A wakeboard pontozásos sportág, a kivitelt, technikát, stílust nézik. A versenyző egyszer eshet, az a trükk kiesik az értékelésből. Hegedűs egy órával a döntő előtt a bemelegítésnél rosszul érkezett vízre egyik ugrásából, átharapta az ajkát, elájult. Percekkel a futam előtt is jegelni kellett a száját, zsebkendőt vitt magával a vízre is. Az érkezéseknél fájt a seb, a versenyt így is megnyerte.

100-ból 96 pontot ért el, egy dél-afrikai és thaiföldi fiú előtt győzött. 2008-ban teakfa wakeboardot kapott a győzelemért, idén csak érmet.

Három érem a vébén

Ákos hétéves öccse, Olivér a kilenc év alattiak között második lett, Szóláth Szebasztián a 18 éven aluliak között nyert a Fülöp-szigeteken.

Ákos ötévesen kezdett short trackezni, rövid távú gyorskorcsolyában többszörös korosztályos magyar bajnok. Négy éve nyílt Szeged mellett a Sun City wakeboardpálya, kipróbálta, tavalyig párhuzamosan csinálta a két sportot.

Ötödikes, Szegeden tavaly az év utánpótláskorú sportolójának választották. Napi 2-3 órát, hétvégénként 6 órákat edz. Magyarországon 10-11 wakeboardpálya van, a változatosság miatt eljárnak Dunaharasztiba, Kecskemétre, az Omszki-tóra is. Világbajnok edzője van, de már olyan trükköket tanulna, amiket Szűcs József sem tud.

A világbajnokság márciusban volt, ez komoly hátrány az európaiaknak, Ákos télen vízre nem mehet, ötméteres átmérőjű trambulinon edz. A wakeboardban a felkar terhelése különösen nagy, Ákos felsőtestét életkora miatt csak most kezdik erősíteni.

Tisztán, érkezés utáni beleülés nélkül ugrik, erősségei a vízről indított, invert ugrások. Edzés közben zenét hallgat, vízálló MP3-lejátszó van a mentőmellényében. Deszkája százezer forint, a mellény, a sisak néhány tízezer, egy kötés nagyjából 120 ezer, ebből szezononként kettő kell.

A hazai versenyeken két kört kell menni, a jobbik számít, Ákos az első idei magyarországi bajnoki futamot megnyerte. Júliusban Finnországban Európa-bajnokság lesz, utaznának, de még nincs rá pénz.

Egy hónapot hiányzott a vébé miatt

Édesapja használtautó-kereskedő, édesanyja csak vele és Olivér öccsével foglalkozik. Ákos kitűnő tanuló, népszerű az osztályban, korosztályánál csendesebb, komolyabb. Szigorú, önmaga összeállította beosztásban él, este nyolckor általában már aludni megy, hatkor ébred. A világbajnokságra tanárai elengedték, egy hónapot hiányzott az iskolából.