Talmácsi Gábor a Moto GP-ben indul

2009.06.12. 12:07
A 2007-ben 125 kcm-ben világbajnok magyar motoros a világbajnokság csúcskategóriájában indul, a Scot Hondánál folytatja, 800 köbcentis motorral versenyezhet. A hírek szerint már a mai szabadedzésen elindul.

Talmácsi Gábor a gyorsaságimotoros-világbajnokság legnagyobb kategóriájában, a Moto GP-ben, a Scot Racing Teamben folytatja a pályafutását, jelentette be a 125 kcm-es kategóriában 2007-ben világbajnok magyar versenyző menedzsmentje pénteken.

Az induláshoz szükséges anyagi háttér megteremtését a MOL főszponzori szándéknyilatkozata tette lehetővé, amelyben rögzített feltételek teljesülése esetén megfelelő pénzügyi támogatásáról biztosította a versenyzőt, és így a MOL a Scot Racing Team MotoGP főszponzorává válhat.

Jorge Aspar Martinez, a motoros előző csapatfőnöke ígéretéhez híven hozzájárult ahhoz, hogy Talmácsi továbblépjen. Cirano Mularoni, a Scot Racing Team MotoGP vezetőjének ajánlata lehetővé tette, hogy a magyar versenyezhessen a legnagyobbak között, pénteken a Honda is beleegyezett.

Talmácsit nevezték a hétvégi Katalán Nagydíjra, ezzel ő a kategória első kelet-európai versenyzője, a szezon további 11 futamán is indulhat.

talmacsi gabor2

„Óriási a lehetőség. Köszönöm a menedzseremnek, akivel mindvégig nem adtuk fel, a MOL-nak, hogy kitartottak és kitartanak mellettem. A barcelonai versenyen a motorral való ismerkedés lesz az elsődleges cél, hiszen most ülök majd először fel rá, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy bebizonyítsam: rászolgáltam a bizalomra. A hátralévő versenyeken szeretnénk felzárkózni az élmezőnyre. Hatalmas élmény és érzés lesz holnap kigurulni a boxból az új motorral és mától a királykategóriában versenyeznem a legjobbak között első kelet-európaiként. Ez a hétvége számomra és a szurkolóimnak is a motorozás ünnepe lesz ” – mondta Talmácsi.

„Sok támadást kaptam az utóbbi időben, de azt gondolom, hogy ez még erősebbé tett – folytatta a menedzser, Stefano Favaro. – Nem volt sok időnk megoldást találni, de éjt nappallá téve dolgoztunk, hogy Gábor mielőbb újra a pályán lehessen. Úgy vélem az elért eredmény önmagáért beszél, és még inkább megerősíti azt az összetartást, azt a bizalmat, ami kialakult Gáborral közöttünk. Gábor a világ legjobbjai közé került, ahová tehetsége alapján eddig is tartozott.”

A motogphirek.hu információi szerint rajtszáma a 41-es lesz, Talmácsi nem a csapat eddigi pilótája, Takahashi mellett, hanem a helyén megy majd. Catalunyában még versenyezni fog a japán is, két hét múlva, a következő futamon a hollandiai Assenben ismét csak egy versenyzője lesz a Scot Hondának.

A Magyar Televízió a Katalán Nagydíj minden futamát élőben közvetíti vasárnap Barcelonából, a Moto GP 800 köbcentis versenyét 13.55-től.

Talmácsi május 14-én a második motor hiánya és a médiajogok átruházásával kapcsolatos vita miatt szakított a Balatonring Teammel, 250-es motorjára Németh Balázst ültették.

A Scot Racing Teamet 1992-ben alapította Cirano Mularoni és Giovanni Torri, a Scot Costruzioni elnöke. A csapat főhadiszállása San Marinóban van, a technikai csoport Cesenában székel.

1994 óta Honda motorokkal versenyeznek valamennyi kategóriában. A csapat hét évig dolgozott együtt Andrea Doviziosóval, aki 2002-ben debütált, 2004-ben világbajnok lett a 125-ösöknél, 2005-ben pedig már a 250-esek között versenyzett. A Scot Racing 2008-ban mutatkozott be a Moto GP-ben.

A csapatnak olyan pilótái voltak, mint Bruno Casanova, Fausto Gresini, Emilio Alzamora, Sete Gibernau, Roberto Locatelli, Arnaud Vincent, Mike di Meglio. Talmácsi Gábor is versenyzett náluk, 2006-ban a Humangest Honda istállóhoz szerződött, ahol Mularoni volt a főnök. A magyar pilóta egy futam – a japán – kivételével minden versenyen pontszerző volt, Brnóban 3. lett, 119 ponttal a hetedik helyen fejezte be a vébét.

A Scot Racing az elsők között nevezett a most 250 kcm-es kategóriát jövőre felváltó Moto2 sorozatba. Ebben a kategóriában 2010-től négyütemű, hatszáz köbcentis motorok váltják fel a mostani 250-eseket. A Scot Racing a Moto GP-n kívül a 250-ben a Hirosi Aojama, Raffaele De Rosa csapattal szerepel idén.

Bár a repsolos Daniel Pedrosa versenyez gyári motorral, a szatellitcsapatok közül a Scot Racing áll legközelebb a gyári alakulathoz. A Moto GP-ben Juki Takahasi eddig nyolc pontot hozott a Scot Racingnek, öt futamból csak háromszor volt pontszerző. A csapat a 11. helyen áll a pontversenyben, a legjobb hondás alakulat, a Repsol Honda Team a második 113 ponttal. Tavaly még a névadó szponzor JiR-rel közösen irányított, JiR Team Scot Moto GP néven szereplő istálló a 7. helyen fejezte be a vb-t, legjobbja, Dovizioso 5. lett.

A Scot Racing Team a Moto GP-ben Honda RC212V elnevezésű négyütemű 800 köbcentis motorral versenyez, a súlya 145 kg, tankja 21 literes.