Ida
5 °C
7 °C

Bomlik a Janics-Kovács aranypáros az Eb-re

2009.06.22. 08:17 Módosítva: 2009.06.22. 08:17
Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége vasárnap este változtatás nélkül elfogadta a kapitány, Storcz Botond előterjesztését a jövő csütörtökön rajtoló, brandenburgi Európa-bajnokságon induló csapatról. A válogatón minden számát megnyerő Kovács Katalin 500 méteren egyesben fog rajtolni.

A hétvégi, szegedi válogatón 500 m egyesben és párosban is győztes Kovács Katalin az egyes indulás mellett döntött, így párosban a Maty-éren ezen a távon másodikként záró - egyébként Eb-címvédő - Kozák Danuta, Szabó Gabriella duó szállhat vízre Németországban.

Kovácsnak azért kellett választani az egyes és a páros között, mivel Storcz Botond szövetségi kapitány kikötötte, hogy a versenyzők az ötkarikás távokon egyetlen számban indulhatnak a világversenyeken. Még akkor is, ha Kovács és Janics már két olimpiát nyert együtt párosban.

Az olimpiai távú (500 m-es) négyes egységben Csipes Tamara, Medveczky Erika, Benedek Dalma és Janics Natasa képviseli majd a magyar színeket.

Az ötkarikás játékok programjában nem szereplő egyes és páros számokban a szegedi győztesek állhatnak majd rajthoz, a női 200 m-es négyest pedig a sprint távú egyes és páros eredmények alapján állították össze, így Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Kovács és Janics ülhet majd a hajóba. Az Eb-n debütáló 4x200 m-es váltóra Paksyt, Janicsot, Kozákot és Hegyi Zomillát jelölte a kapitány.

A férfi kajakosok esetében nem volt szükség lemondásra vagy átalakításra egyik számban sem, így egyesben Kucsera Gábor (1000 m), illetve Molnár Péter (500 m), párosban pedig a Kammerer Zoltán, Kucsera (500) és a Kökény Roland, Gönczy Gábor egység lesz az induló.

Kisebb vita alakult ki a férfi 1000 m-es négyes esetében, Storcz azonban ragaszkodott hozzá, hogy a vezérevezős pozícióját a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer kapja meg és mellette olyan versenyzők kerüljenek be az egységbe, akik az adott posztokon szakmailag a legalkalmasabbak. Így a kontinensviadalra a Kammerer, Boros Attila, Molnár, Bozsik Gábor összeállítású egység kapott bizalmat.

200 m-en egyesben és párosban a válogatón győztes versenyzők szállnak vízre, míg négyesben a Gyertyános Gergely, Kadler Viktor, Dombi Rudolf, Boros Gergely összetételű kvartett lehet ott az Eb-n.
A kenusoknál Vajda Attila mellett - aki a két olimpiai egyes mellett ott lesz a váltóban is - a páros olimpiai számokban Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás (1000 m), illetve Varga Dávid és Széles Gábor (500) lesz az induló. A sprint számokban is a válogató eredménye volt az irányadó, négyesben pedig a Balázs, Horváth, Sarudi, Bozsik egység startolhat majd.

Az idei Európa-bajnokságot június 25-28. között rendezik Brandenburgban.