Talmácsi 33 éves Hondán melegít Assenre

2009.06.25. 10:38 Módosítva: 2009.06.25. 10:38
A legidősebb Moto GP-pálya múzeumából kölcsönzött gépekkel tartottak bemutatót szerdán a sorozat sztárjai, köztük Talmácsi Gábor, aki egy 1976-os Hondára ülhetett fel.

Történelmi motorbiciklit próbálhatott ki szerdán Assenben, a hétvégi holland Moto GP-futam helyszínén Talmácsi Gábor. A két hete a legnagyobbak között futó exvilágbajnok egy 1976-os Hondára ülhetett fel, amit annak idején Bob McIntyre vezetett. Hasonlóval ment 33 éve a többszörös világbajnok Mike Hailwood is, az ő motorjára Talmácsi csapattársa, Juki Takahasi ülhetett fel.

Assent a motorsport katedrálisának nevezik, ez az egyetlen pálya, ahol a gyorsaságimotoros vb 1949-es kezdete óta minden évben rendeztek versenyt. A 61. évfordulót ünnepelték a gépklasszikusokkal, a bemutatón részt vett az egyaránt világbajnok Jorge Lorenzo, Marco Melandri, Colin Edwards és a GP-futamgyőztes Chris Vermeulen is.

Lorenzo a legendás Jarno Saarinen 250-es Yamaháját, Edwards azt az 500-as japán gépet próbálhatta ki, amivel Jack Middelburg megnyerte az 1980-as Assen-TT, vagyis Tourist Trophyt, ahogy régebben nevezték a nagydíjat.

Vermeulen példaképe és egykori segítője, a volt kétszeres világbajnok Barry Sheen 1976-os vb-nyertes Suzukijával mehetett, Melandri Renzo Pasolini 1968-as Benellijével. A motorokat az asseni TT-múzeum kölcsönezte a pilótáknak.

Assenben hagyomány, hogy szombaton tartják a versenyeket, így a tréningek már csütörtökön elkezdődnek: a GP-kategória délután két óra előtt néhány perccel indul az első szabadedzéssel.