Kajak-kenu Eb: 2 arany, 2 ezüst 500-on

2009.06.28. 15:34
A brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokság 500 m-es döntőiben két arany-, és két ezüstérmet szereztek a magyarok, Kovács Katalint a rövid távon sem tudták megverni, és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros is megvédte címét. A férfiaknál a Kammerer, Kucsera kettős szoros versenyben kapott ki a beloruszoktól, ezüstöt nyert az újonnan alakult női kajaknégyes is.

A magyar versenyzők két-két arany- és ezüstérmet szereztek vasárnap 500 m-en a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon, a küldöttség így összesen hat első, kilenc második és két harmadik hellyel zárta a németországi regattát.

A győzelmek közül négy született olimpiai számban. A zárónapi döntőkben is Kovács Katalint szólították elsőként a rajthoz a magyarok közül, a Domino Honvéd kétszeres ötkarikás bajnoka címvédőként és világbajnokként készült a kajak egyesek versenyére azután, hogy szombaton nyert 1000 m-en.

Ezúttal nem volt olyan sima a futama, mint egy nappal korábban, a németek négyszeres olimpiai bajnoka, Katrin Wagner-Augustin ugyanis már a rajt után ráállt, és végig tapadt a magyar klasszisra. Óriási verseny alakult ki, de végül a végig vezető Kovács megverte a hazai közönség előtt versenyző németet.

"A vége nagyon húzós volt, de örülök, mert így nagyon jó időt mentünk, jobbat, mint a kenusok, jó ilyen szoros csatát vívni. Annak is nagyon örülök, hogy három aranyat és egy ezüstöt viszek haza, a közelmúltban volt olyan Eb, ami nem sikerült úgy, ahogy elterveztem" – nyilatkozott az MTI-nek a 23-szoros világbajnok.

Hozzá hasonlóan megvédte címét a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros is, amely úgy kapott indulási lehetőséget az Eb-n, hogy a válogatón győztes Kovács, Janics páros előbbi egyesbeli indulása miatt visszalépett. A fiatal magyar páros rendkívül taktikusan lapátolt a döntőben, féltávnál még csak második volt, a végén azonban lehajrázta a nagyon igyekvő szlovákokat, ezzel újabb remek sikert aratott.

Kozák később elárulta: nem volt tudatos, hogy elengedték a szlovákokat. "Féltávnál tudatosodott bennünk, hogy nagyon elmentek, onnantól kezdve minden ötven méternél behoppoltam, megindultunk, és ez bevált" – mondta.

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (K-2) duó óriási csatát vívott a spanyolok pekingi győztes kettősével, valamint az olimpiai harmadik fehéroroszokkal és a németek új egységével, és végül szoros befutó után a fehéroroszok mögött 2. lett "Ebben a felgyorsult, sűrű mezőnyben ez nagyon jó eredmény. Egyre jobban specializálódik mindenki, az ember örül egy dobogónak. Előzetesen érmet terveztünk, az ezüst nagyon szép" – értékelte az eredményt a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer.

Az Eb utolsó számában a magyarok frissen alakult női kajaknégyese – Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa és Benedek Dalma – kiválóan versenyzett, de a rajt-cél győzelmet arató, favorit németekkel nem tudta tartani a lépést, ők már az elején kiváltak a mezőnyből, így Kucseráékhoz hasonlóan ez az egység is második lett.

A szombaton 1000 m-en győztes Vajda Attilának (C-1) nem sikerült dupláznia, ezúttal nem fért fel a dobogóra, ötödikként zárt. Az Eb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid (C-2) kettős – amely már a döntőbe jutással teljesítette az elvárásokat – egyetlen riválisát sem tudta megelőzni a fináléban, így kilencedikként zárt. Molnár Péter (K-1) kilencedik, utolsó lett a B döntőben, így összesítésben a 18. helyen végzett.

"Szerencsére nem jött be a jóslatom" – fogalmazott az Eb zárultával Storcz Botond szövetségi kapitány, aki előzetesen öt magyar győzelmet várt, benne két sikerrel az olimpiai számokban. "Nemcsak az aranyak számával vagyok elégedett, hanem különösen azzal, hogy összesen 17 érmet szereztünk, és ezek szépen megoszlanak a szakágak között."