Hirvonen nyert, megelőzte Loeböt a vb-n

2009.06.28. 19:24 Módosítva: 2009.06.28. 20:50
1973 után rendeztek újra rali-vb-futamot Lengyelországban, a címvédő Sébastien Loeb kiesését remekül kihasználó finn Mikko Hirvonen nyert Dani Sordo előtt, aki az utolsó szuperspeciális szakaszon bukott Latvalának köszönheti ezüstérmét.

36 év után tért vissza a WRC-sorozatba Lengyelország, elképesztő versennyel. A futamot Mikko Hirvonen nyerte, összetettben egy ponttal megelőzte a világbajnoki címvédő Sébastien Loeböt.

Lengyel-rali, végeredmény (18 gyorsasági után)

1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) 3:07:27.5 ó
2. Daniel Sordo, Marc Marti (spanyol, Citroe:n C4 WRC) 1:10.3 p hátrány
3. Henning Solberg, Cato Menkerud (norvég, Ford Focus WRC) 2:05.7 p h.
A pontversenyben: 1. Hirvonen 58 pont, 2. Séastien Loeb (francia, Citroen C4 WRC) 57, 3. Sordo 39

Miután a francia klasszis a nyitónapon bukott, csapattársára, a spanyol Daniel Sordóra várt a feladat, hogy megőrizze Loeb vezető helyét, azzal, hogy megveri a versenyben az élre állt Hirvonent. A Ford Focus WRC-vel versenyző finn végig vezetett a technikás pályákon, de előnye nem volt megnyugtató, a spanyol végig hajtotta.

Hirvonen segítségére volt honfitársa, Jari-Matti Latvala, aki nem veszélyeztette első helyét, de tartotta magát közte és a Sordo között. Mivel a spanyol nagyon jött, egyikük sem lazíthatott, szombaton óriási futamok után a két finn mögött alig lemaradva következett Sordo.

Vasárnap aztán Loebhöz hasonlóan ő is hibázott, egy kanyart elmérve biztossá vált, hogy Hirvonent már nem érheti utol, így elvette a gázt, és csak arra figyelt, hogy a célba vigye a Citroent. Teljesnek látszott a finnek és a Ford örömünnepe, de a második helyen autózó Latvala a rali utolsó szuperspeciális futamán egy lassítót elnézett, a homokkal töltött olajoshordó a szalagkorlátnak dobta, ami lebontotta a Focus WRC elejét.

Latvala könnyek között esett ki, így Sordo a második helyre hozta be a Citroent, a győztestől két percet kapó Henning Solbergé lett a harmadik hely. A szabályoknak köszönhetően a 17 perc hátrányból induló Loeb végül a kieséseknek és zsenialitásának köszönhetően a 7. helyen végzett.