Armstrong: Győzni megyek a Tourra

2009.07.01. 09:05
Július 4-én rajtol Monacóból a 2009-es Tour de France, a hétszeres győztes Lance Armstrong három év kihagyása ellenére készül ismét nyerni.

"A mostani helyzet nem hasonlítható a korábbi évekhez, amikor biztos voltam abban, hogy győzni fogok, de jó állapotban vagyok, és fizikailag elég erősnek érzem magam ahhoz, hogy ismét megszerezzem a sárga trikót" - mondta a spanyol AS sportlapnak a 37 éves amerikai kerékpáros.

Armstrong 1999 és 2005 között zsinórban hétszer nyert a Touron, ami egyedülálló teljesítmény, de győzelmi szándékai ellenére is tisztában van azzal, hogy hároméves kihagyása nem múlt el nyomtalanul.

Helyzetét bonyolítja, hogy a idei verseny legnagyobb esélyesének tartott Alberto Contador az amerikai csapattársa. Armstrong elárulta, majd csak a Tour közben fog eldőlni, hogy ki lesz istállójuk, az Astana első számú embere.

"Ahogy haladunk majd előre, úgy fog tisztulni a kép. Ha Contador lesz a legerősebb, akkor az ő sikeéért fogok dolgozni. Ez nem okoz semmilyen problémát nekem, ez a kerékpározás íratlan szabálya".

Armstrong és Contador
Armstrong és Contador

A spanyol Contador 2007-ben megnyerte a Tourt, ám tavaly nem tudta megvédeni a címét, mivel az Astanát nem engedték indulni. Ugyanakkor 2008-ban győzni tudott a másik két háromhetes körversenyen, a Girón és a Vueltán, így nem véletlen, hogy még Armstrong is elimerte: "Contador jelenleg a világ legjobb biciklise".

Armstrong idén januárban tért vissza, és márciusi kulcscsonttörése ellenére is a kiválónak mondható 12. helyen végzett a májusi Giro d'Italián, júniusban pedig nyerni tudott egy kaliforniai egynapos versenyt.

Mégsem valószínű, hogy esélye lehet egy újabb Tour-győzelemre, de reméli, hogy a sárga trikó szempontjából legfontosabb szakaszokon ott lesz az élmezőnyben.

A 2009-es Tour de France július 4-én egy 15,5 km-es egyenkénti időfutammal kezdődik, majd 21 szakasz megtétele után július 26-án, Párizsban ér véget.