Amerikai csodaúszó ijesztgeti Cseh Lászlót

2009.07.08. 16:57
Magyar idő szerint szerda hajnalban kezdődött az amerikai úszóbajnokság, a Pekingben Cseh mögött harmadik Ryan Lochte nagyszerű időt úszott 400 vegyesen. A második Tyler Clary még nagyobbat fejlődött, a három hét múlva esedékes vb-n ő is csatázhat az érmekért. Cseh László már gondolkodik azon, hogy mégis a módosított csodadresszben nevezzen.

"Ryan Lochte-ról tudtuk, hogy nagyon jó úszó, figyelemre méltó, tekintélyt parancsoló eredménnyel nyerte éjjel az amerikai bajnokságot 400 vegyesen, 24 századdal úszott gyengébbet, mint Cseh László a pekingi olimpián. Cseh akkori eredménye Európa-csúcs, gyanítható, hogy ennek közelében vagy jobbat kell úsznia, ha érmes vagy első szeretne lenni” – kezdte villámértékelését Kiss László úszókapitány a július 26-án kezdődő világbajnokság előtt. Lochte 4:06.4-et ment Indianapolisban, Cseh csúcsa 4:06.16.

„Egyelőre még nem láttam a verseny felvételét, nem tudom, melyik ruhában úszta végig a távot Lochte, az egész testet fedőben, vagy szabad felsőtesttel. Az is elgondolkodtató, hogy Tyler Claryt csak az utolsó ötvenen tudta maga mögé szorítani. Nem tudni, hogy utóbbinak a Jaked új ruhája miatt volt-e gyenge a hajrára, csak az sejthető, hogy a dressz miatt is fejlődött ilyen ugrásszerűen. Tavaly még csak a tizenhetedik volt a világranglistán, idénre nyolc másodpercet javult” – magyarázta Kiss László. Az eredménnyel Lochte és Clary is kivívta magának a jogot, hogy úszhasson Birminghamben.

Hozzátette, Cseh nagyon keményen dolgozik, és szerinte a tavaly év végi kihagyás ellenére – sőt lehet, a pihenő miatt – olyan állapotban lesz Rómában, mint az olimpián volt.

„A húszéves Claryról annyit sikerült eddig kinyomoznom, hogy Urbancheknél edz, aki nagyon jó vegyesúszókat készített fel eddig. Clary abban a csoportban volt, amelyben korábban Michael Phelps is.” Jon Urbanchek 1956-ban távozott Magyarországról, már túl van a hetvenen, Széchy Tamás feltétlen tisztelője volt, számos olimpiai bajnokot nevelt.

Clary a negyedik az úszás történetében, aki ezt a számot 4:07-en belül teljesítette, 4:06:96-ot úszott. Cseh László két héttel ezelőtt az országos bajnokságon csak 4:17:25-öt úszott, a különbség persze a felkészülés e szakaszában még nem mérvadó.

A szakember elárulta, már nem annyira elutasító Cseh az Arena módosított szuperruhájával, mint az egri országos bajnokságon volt, lehet, akkor csak rosszul vette fel, és mégis hasznára válhat majd a vb-n. „Gondolkodik, hátha mégis jó lesz neki, mert mindenki más, akinek kölcsönadta, szárnyalt benne Egerben.”

04

Kiss szerint ruhakérdésben teljes a káosz, a magyarok dresszeit például július 18-án, egy héttel az első versenynap előtt hagyja jóvá a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), és ha egyszer már lepecsételték, másikat nem használhatnak. Megerősítette, csak bízni tud abban, hogy a magyar úszók nem kerülnek hátrányba, mindenkinek lesz bőven cseremeze, nehogy széthasadjon, mint az olasz úszónőnél.

„Annyi világos, hogy nekünk nem kell átállni, és most előnybe kerültünk, az amerikaiaknak kell emiatt esetleg szenvedniük. Az elmúlt három világversenyen, Montrealban, Melbourne-ben, Pekingben emiatt előnyben voltak” – összegzett Kiss.

Ha Phelps nem indult, Cseh nyert

Cseh László és Michael Phelps 2003-ban, a barcelonai világbajnokságon csapott össze először, az amerikai Phelps nyert, világcsúccsal. Mindketten 17 évesek voltak. A 2004-es olimpián, 21 nappal Cseh lábtörése után már a bronzérem is hatalmas eredmény volt, Phelps akkor is világrekorddal nyert, Lochte második lett. 2005-ben Phelps a mostani évhez hasonlóan kihagyta a 400 vegyest, Cseh Európa-rekorddal lett a legjobb a montreali vb-n. A 2007-es vb-n Phelps ismét rekordokkal nyert, Cseh kétszázas bronza után a négyszázra szétesett, csak ötödik lett. Európa legjobbja Pekingben mindkét vegyes számban próbálta a lépést tartani az amerikai csodaúszóval. 200 pillangón Bob Bowman, Phelps edzője azt hitte, Cseh lesz a győztes. Végül három ezüstöt nyert, Lochte-t kétszer legyőzte Kínában, kétszázon egy századdal. A világ szakírói Cseh aranyát várják négyszázon.