Tucatnyi sérült az alagi éjszakai rodeón

2009.07.09. 07:42
A hétvégi kétnapos versenyt Bige Botond nyerte Lakatos Dávid és Vajda Csaba előtt. Egy újoncnak beszakadt a koponyája, orra is tört, az egyik rodeóbohócot méterekre hajította a bika, a vasárnapi futamon tízből csak egy lovas ülte ki a nyolc másodpercet.

A dunakeszi Amerika-fesztiválon rendezték július 5-6-án a rodeóbajnokság újabb fordulóját, a szombati volt a szövetség (HRA, Hungarian Rodeo Association) első éjszakai bikarodeója.

Az alagi kétnapos versenyt összesítésben Bige Botond nyerte a tavalyi bajnok Lakatos Dávid (Bendegúz) előtt, a harmadik Vajda Csaba lett. A rodeóban nyolc másodpercet kell a bika hátán tölteni, a rider egy kézzel kapaszkodhat, másik kezével nem érhet semmihez.

Pontozásos a sportág, a lovas és a bika teljesítményét is értékelik, a hétvégén Alagon különösen szilajak voltak az állatok: a szombati versenyen az arénában segédkező rodeóbohócok percekig kergették legfélelmetesebb bikájukat, a lovasát 2 másodperc alatt levető Blondy Killert, mire kiterelték a karámból.

Szombaton az egyik újoncnak (ez volt a legelső versenye) a koponyája szakadt be, orra tört, amikor fejére lépett a közel 900 kilós bika, a későbbi győztes Bige Botondnak (sikeres menet után) a csípőjén lett tenyérnyi véraláfutás egy megtaposástól.

A versenyen második, a bajnokságot összetettben vezető 15 éves Bendegúz nagyujját még az indítóboxban rántotta meg a kötél, bedagadt, inhüvelygyulladása lett, a vasárnapi futamban nem tudott kapaszkodni rendesen. A lábára rálépett a bika, hétfőre az is bedagadt.

Az egyik rodeóbohócot méterekre hajította el egy bika, lefejelte, megtaposta, a lovasok és a bohócok összesen tucatnyi sérültet szedtek össze.

Vasárnap tízből egy rider ülte ki a 8 másodpercet, tízből hatan akadtak fenn a bikán, azaz kezükre rácsavarodott a kötél, amelybe kapaszkodnak, leesés után az állat vonszolta őket tovább.

Éjszakai rodeó lesz Balatonfüreden is

A következő verseny Debrecenben, a TB-rancson lesz július 25-26-án. Augusztus 6-8-án Balatonfüreden ismét éjszakai futamokat rendeznek.

Videónk a tavalyi nagykátai rodeóról: