Ivó, Milán
EUR 384,51 Ft
USD 363,09 Ft
5 °C
26 °C

Contador csapatutasítást szegve támadott

2009.07.11. 14:27 Módosítva: 2009.07.11. 19:37
A Tour de France 7., Barcelona és Arcalis közötti hegyi befutós szakaszán egyértelművé vált, hogy széthúzást okoz az Astanán belül a 7-szeres győztes Armstrong és a 2007-es bajnok Contador rivalizációja: a spanyol a csapatutasításokat megszegve támadott és szerzett 20 másodperces előnyt Arsmtronggal és több másik vetélytársával szemben.

"Nem igazán volt benne a tervben, de nem is vártam, hogy tartja majd magát a megbeszéltekhez, úgy hogy nem lepődtem meg" - nyilatkozta Contador támadása kapcsán a csapattárs, Lance Armstrong.

Ezzel az amerikai sokat elárult a csapaton belül uralkodó viszonyokról, ami aggodalomra adhat okot a csapatfőnöknek, Johan Bruyneel-nek, hiszen ha Contador már az első hegyi szakaszon sem tartja be az utasításait, akkor nehéz lesz előre tervezni.

Az Arcalison történtek bizonyítják, nem szerencsés, ha egy csapatnak két első számú embere van. Nem véletlen, hogy Contador távozni akart az Astanától, mikor Armstrong bejelentette visszatérését, hiszen tudta, hogy Bruyneel és az amerikai viszonya túlmutat egy egyszerű csapatfőnök-versenyző kapcsolaton.

Bruyneel a Tour kezdete óta minden interjújában arról beszél, hogy számára az a legfontosabb, hogy a csapatából valaki megnyerje a Tourt, vagyis valóban nem jelölt ki első számú embert. Contadornak ez szemmel láthatóan nem elég garancia, ő győzni jött a Tourra, és nem érdekli, hogy egy hétszeres Tour-győztes a csapattársa.

"Úgy éreztem, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy időt nyerjek a többiekkel szemben. Feltételeztem, hogy azért nem támadtak, mert nem voltak elég erősek, ezért kihasználtam a lehetőséget" - mondta Contador a Marcának.

A 26 éves spanyol nem tagadta, hogy a csapata, amely végig ellenőrzés alatt tartotta a versenyt, nem tudott előre az akciójáról, de azzal védekezett, hogy "ilyen tempónál nincs lehetőség beszélgetni".

A többi esélyes nem tudott támadni

Alberto Contador akciójával nem csak Armstronghoz, hanem a többi vetélytárshoz képest is növelte előnyét, mivel az erős szélnek is köszönhetően senki nem tudta átvenni a spanyol tempóját. Próbálkozás is kevés volt, se Cadel Evans, se a Schleck-testvérek nem tudtak kitörni a mezőnyből.

Az összetett állása 8 szakasz után:
1. Rinaldo Nocentini (Ag2r) 30:18:16 ó
2. Alberto Contador (Astana) +6 mp
3. Lance Armstrong (Astana) +8mp
...8. C. Vande Velde Garmin +1:24mp
...9. Andy Schleck (Saxo) + 1:49mp
...13. Frank Schleck (Saxo) +2:25mp
...15.Carlos Sastre(Cervelo) +2:52mp
... 18. Cadel Evans (Lotto) +03:07mp

Armstrong, ahogy azt a szakasz előtt megígérte, nem támadta vissza Contadort, mivel a többi vetélytárs közül senki nem tudott a spanyol után menni. "Amikor egy csapattársad elől van, akkor csak tenni kell a kereket a másikra, és maradni a helyeden. Ez a bicikliverseny" - kommentálta saját taktikáját Armstrong.

Más kérdés, hogy az amerikai nem biztos, hogy tudott volna menni Contadorral, ráadásul tisztában volt vele, hogy két kilométer alatt - ennyi volt hátra amikor Contador ellépett - úgy sem lehet akkora előnyt összeszedni, ami veszélyeztette volna saját győzelmi esélyeit.

Contador 21 másodperccel ért fel előbb az Arcalis tetejére, így beelőzte ugyan Armstrongot az összetettben, de a köztük lévő 2 másodperc különbség elhanyagolhatónak mondható.

Armstrong annak örülhet, hogy Contador hat másodperccel lemaradt a sárga trikóról, hiszen így továbbra is nyílt a csapatelsőség kérdése, Contadort nem kell külön védeni. És Bruyneel taktikája pontosan ez volt: csak akkora tempót ment a mezőny élén az Astana, hogy a szökésben lévő Nocentini, - aki egyébként esélytelen az összetett győzelemre - átvehesse Cancellarától a sárga trikót, hogy ne nekik kelljen már most védeni azt.

Így továbbra is nyitott az Armstrong-Contadot csata, és bár Contador is figyelmeztett, hogy sok van még hátra a párizsi a befutóig, de kettejük párharca továbbra is a Tour legizgalmasabb csatájának ígérkezik.

Az Alpokig várni kell

Bár a 8. és 9. szakaszon is komoly hegyeket kell megmásznia a mezőnynek, ám ezek az etapok nem hegyi befutósak, ezért várhatóan csak a 15.,Pontarlier és Verbier közötti szakaszon lesz ismét alakalma az összetett menőknek a támadásra. Hétfőn pihenő nap lesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás