Gyurta nagyot úszott a feles csodaruhában

2009.07.15. 11:08 Módosítva: 2009.07.15. 11:08
Egy brazil mellúszó öt másodpercet javult az új csodadresszben, Gyurta is kipróbálhat csütörtökön egyet. Ennek nadrágjában már meglepően jó időt úszott, pedig most zárta le a felkészülés mennyiségi részét, és fáradt volt. Favoritnak tekintik a római vb-n, öccse, Gergely Londonra érhet be, hosszútávúszásban.

Olimpiai érme már van, világbajnoki még nincs a húszéves Gyurta Dánielnek; július végén Rómában megszerezheti. A nemzetközi szövetségek az első helyre várják, 47 százalék szerint nyer, az amerikai Shanteau harmincötöt kapott. Az élmezőny jelentősen összesűrűsödött, a hagyományosan jó japánok mellett két brazil is áttörte a 2:10-es álomhatárt.

„Egészen biztos, hogy a ruhának óriási szerepe van. Barbosa ugyanis már nem fiatal titán, huszonöt is elmúlt, a technikája nem fejlődött, az ideje ellenben hirtelen öt másodpercet javult. Dani csütörtökön kapja meg az Arena teljes testet borító szuperdresszét, eddig csak nadrágváltozatában úszott. Nem is akárhogy. Kedden még tizennégy kilométert úsztunk, utána jó esetben 1:05-öt megy száz mellen, ebben a ruhában azonban 1:02-t ért el. Kíváncsian várjuk, hogy az X-Glide-ban mire lesz képes” – magyarázta a versenyző edzője, Széles Sándor.

cseh gyurta

A szakember hozzátette, szembetűnő, hogy a „feles” dresszben is jobban siklik, mert a ruha anyaga taszítja a vizet, könnyebben fent tud maradni a tetején, nem fárad el annyira.

„Nagyon feldobta az eredmény, különösen azért, mert korábban ő is értesült arról, milyen időket mentek az amerikaiak az indianapolisi bajnokságon.” Shanteau az említett versenyen 2:08.01-nél állította meg az órát.

„Daninál az a legfontosabb, hogy az első százon ne sokan menjenek el mellette. Az olimpián öten is nagyon bekezdtek, az lelkileg összenyomta, nem úszott rossz időt, de a 2:08.68-as rekordján már nem tudott javítani. Most ha éppen csak egy perc felett úszik százon, amire megvan az esélye, akkor a második százon a technikáját, az erejét, versenyzői ösztönét ismerve ráúszik az előttük haladókra. Majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

Széles megjegyezte még, ha csak a tehetség számít, akkor a tanítványa nem szokott rossz lenni. „Körülbelül olyan állapotban van, mint az olimpia előtt, a hátralévő időben azon leszünk, még előrébb tartson.”

Egyúttal akár 2:08-on belülre is kerülhet, pillanatnyilag nincs a világranglistán olyan, aki ennél jobb, Gyurta a legjobb európai, de még márciusi idejével van a rangsorban, ezzel is 11.

Egy másik Gyurta is bekerült a vb-re utazó csapatba, a 18 éves Gergely ugyanis a múlt héten nyerte meg az ifjúságiak Eb-jét 1500 gyorson. Ő még csak tanulni utazik Olaszországba, a férfiak öt kilométeres, nyílt vízi versenyébe nevezték.

„Jó próba lesz neki, hatalmas tehetsége lehet a hosszútávúszásnak. Gergő hihetetlenül gazdaságos, kifinomult technikával úszik, Londonban aranyérmes lehet tíz kilométeren. Akik ismernek, tudják, nem szoktam ilyenekkel dobálózni. A fordulóknál nem kerülhet hátrányba, mert most még alkata miatt ez előfordul vele a medencében. Ha mennyiségi úszásról van szó, Cseh Laci sem tudja tartani vele a lépést. Persze, ha úgy akarja, akkor fel fogom készíteni az 1500 gyorsra vagy a 400 vegyesre, amelyen második lett a múlt héten” – összegzett Széles.