Hatalmasat esett az exszakaszgyőztes

2009.07.21. 18:52 Módosítva: 2009.07.21. 19:34
Az Euskaltel versenyzője, Mikel Astarloza nyerte a Tour de France 16. szakaszát. Jens Voigt óriásit bukott lejtmenetben, Armstrong lemaradt, majd támadott a második hegyen, Alberto Contador megőrizte a sárga trikót.

A hétfői pihenőt követő nehéz hegyi szakaszon az összetettben vezető Alberto Contador egy kisebb csoportban ért célba Lance Armstronggal, 59 másodperc hátrányban.

A második hegyen, a technikás kanyarokkal tarkított lejtmenetben, ahol helyenként 70-80 km/h-s sebességgel is haladnak a versenyzők a Schleck testvérek egyik fő segítője, a német Jens Voigt óriásit bukott, és nem tudta folytatni a versenyt.

Voigt már jobban van

A német kerekes járomcsonttörést és súlyos agyrázkódást szenvedett, derült ki az éjszakai orvosi vizsgálaton. Voigt percekre elveszítette eszméletét, sokkos állapotban szállították mentőhelikopterrel a grenoble-i kórházba. Késő este már sms-ezett csapattársaival, akiknek sok sikert kívánt a vasárnapig tartó Tour hátralévő szakaszaira.

Rajta kívül a Cérvelós Gomez Marchante is elesett, szinte minden évben bukik valaki a hegyről lefelé. A 37 éves Voigt a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, korábban két szakaszt is nyert a Touron.

A hétszeres Tour-győztes Armstrongnak a vasárnapi etapon összeszedett hátránya miatt a győzelemre kevés esélye van, de a 16. szakaszon megmutatta, a végsőkig küzdeni fog, hogy dobogóra állhasson.

A második emelkedőn, 36 km-rel a vége előtt a Schleck testvérek, Andy és Frank támadást indított, de Contador, Wiggins és Klöden azonnal követte őket. Armstrong elsőre nem tudta átvenni a tempójukat, ám két kilométerrel később elkezdte a felzárkózást, és mivel az élen Schlekék nem tudták tartani a nagy iramot, Armstrong még a hegy csúcsa előtt utól érte őket.

Astarloza szakaszsikerével az összetett élén nem történt változás, Contador őrzi másfél perces előnyét Armstrong előtt.

Szerdán az idei Tour legnehezebb napja vár a mezőnyre, négy darab első, és egy második kategóriás hegyet kell megmászni.

Eredmények

A 16. szakasz végeredménye:
1. Mikel Astarloza Euskaltel 4:14:20
2. Sandy Casar Francaise Des Jeux 6 mp hátrány
3. Pierrick Fedrigo Bouygues Telecom 6mp hátrány

Az összetett állása:
1. Alberto Contador Astana 67:33:15
2. Lance Armstrong Astana 1:37mp hátrány
3. Bradley Wiggins Garmin 1:46mp
4. Andréas Klöden Astana 2:17mp
5. Andy Schleck Team Saxo Bank 2:26mp