Contador lépéselőnyben, Armstrong 4.

2009.07.22. 19:40 Módosítva: 2009.07.22. 19:40
A Saxo versenyzője, Frank Schleck nyerte a Tour de France újabb királyetapját, a Bourg-Saint-Maurice-Le Grand-Bornand közötti, öt nehéz emelkedővel tűzdelt szakaszt. Contador növelte előnyét az összetett élén, Armstrong visszacsúszott negyediknek. Csütörtökön időfutam.

Schleckék ígéretüket betartva ismét megpróbálták leszakítani az összetettben vezető Contadort, de nem jártak sikerrel. A 2007-es győztes kontroll alatt tartotta az eseményeket, tovább növelte előnyét összetettben.

Az utolsó előtti, átlagban 9%-os emelkedőn a kezdődtek a támadások, majd az élen összeállt a Schleck testvérek, Contador és Klöden alkotta négyes. Armstrong egy másik kisebb csoportban haladt mögöttük, Bradley Wigginsre ügyelve.

Az utolsó hegyen, a Col de la Colombiere-en Contador letámadta Schleckéket, de nem tudott eljönni tőlük, viszont leszakította csapattársát, Andreas Klödent.

A Schleck testvérek közül Frank bírta jobban hajrát, így Contador és öccse előtt megnyerte a szakaszt. Armstrong, aki végül sikeresen elszökött Wigginstől, kétperces hátránnyal az ötödik helyen ért célba, de visszacsúszott a negyedik helyre összetettben.

Csütörtökön 40 km-es egyéni időfutammal folytatódik a Tour de France, Armstrongnak esélye lesz arra, hogy összetettben visszakerüljön az első háromba, mivel akárcsak Contador, ő is sokkal jobb időfutammenő, mint a Schleck testvérek.

A nyitószakaszon, amely 15 km-es időfutam volt, Contador egy percet vert Andy, másfelet Frank Schleckre, és bár a Mont Ventoux-i befutón még sok minden történhet, a 26 éves spanyol innen csak elveszítheti az idei Tourt.

A másik két dobogós helyért nagy harc lesz Schleckék, Armstrong, a szintén astanás Klöden és Bradley Wiggins között már az időfutamon is, de a végleges sorrend csak szombaton fog kialakulni.

A Tour kezdete előtt esélyesnek tartott versenyzők közül többen is nagyon megszenvedtek a kemény szakasszal. A teljesen formán kívül versenyző kétszeres Tour-második Cadel Evans 20 perc hátrányt szedett össze, a címvédő Sastre ugyan próbált támadni, de lemaradt, a Giro-győztes Mencsov kétszer is bukott lejtmenetben.

A csütörtöki időfutam után még három szakasz lesz hátra az idei Tourból: pénteken egy könnyebb hegyi szakasz, szombaton a Mont Ventoux-i etap, vasárnap a párizsi befutó zárja a versenyt.

Eredmények

A 17. szakasz végeredménye:
1. Frank Schleck Team Saxo Bank 4:53:54
2. Alberto Contador Astana azonos idővel
3. Andy Schleck Team Saxo Bank azonos idővel
4. Vincenzo Nibali Liquigas 2:18mp hátrány
5. Lance Armstrong Astana 2:18mp hátrány

Az összetett állása:
1. A. Contador 72:27:09 ó
2. A. Schleck 2:26mp hátrány
3. F.Schleck 3:25mp
4. L. Armstrong 3:55mp
5. A. Klöden 4:44mp