Verrasztó Evelyn világcsúcsot is úszhat

2009.07.24. 10:02 Módosítva: 2009.07.24. 10:02
A 20 éves Verrasztó Evelyn lehet a római úszó-világbajnokság egyik nagy felfedezettje. Másodperceket javíthat eddigi idején, a világcsúcs közelébe érhet. Két szuperruhát is kipróbált, edzője szerint a magyarok által használt Arena most nincs lemaradásban.

A júniusi egri országos bajnokságon a világranglista negyedik idejével nyert Verrasztó Evelyn 200 vegyesen. A legjobb magyar úszónő akár hat számban is döntős lehet, hiszen a három egyéni mellett három váltóban is ott lesz a római világbajnokságon.

„Nehéz latolgatni, nem is szeretnék, mert dúl a dresszháború, hirtelen öt másodpercet is javulhatnak a riválisok. Egy francia úszó is egy csapásra nagyot javult. Ebből adódóan megjósolhatatlan, meddig juthat el Evelyn, de annyi biztos: a sikerekért mindent megtettünk. Persze csalódott lennék, ha nem lenne döntős 200 vegyesen és 200 gyorson. Száz gyorson hárman kiemelkednek, a többiek ugyanakkor nagyon együtt vannak. Századok fognak dönteni, talán most a javunkra. Evelyn rendre országos rekordot szokott úszni az utóbbi években, most sem lesz nagy baj, ha megteszi. És ami ennél fontosabb: meg is tudja tenni” – értékelt Fehérvári Balázs, Verrasztó edzője.

Verrasztó Evelyn

„Kicsit félelmetes, de már megszoktuk. Jobb a helyzet, mint az olimpia előtt, mert az Arena dresszét edzésen sokszor kipróbáltuk, csak versenyen nem. Ettől kicsit félek, nem lett volna baj, ha már vannak ilyen tapasztalataink, de a lényeg, hogy nem leszünk olyan hátrányban, mint az olimpia előtt voltunk. Evelyn ráadásként megvásárolta magának május elején a Jaked ruháját, az országos bajnokságon is ebben úszott, jól. Azt mondja, és szerintem is így van, nincs különbség a két ruha közt. Ugyanolyan jó mindkettő. Tapintásra, anyagra magam is megerősíthetem ezt” – magyarázta Fehérvári a mostanában mindent uraló ruhakérdésről.

„Kezd felnőtté válni, ennek jele, hogy most már fejben mindig ott van. Érett, profi, céltudatos, pontosan tudja, mit akar, úgy versenyez, ahogy kell. Nem keresett hibákat a szezonban, ha nem ment neki. Mellen sokat fejlődött, a többi úszásnemben pedig alapból jól teljesített. Nem lepne meg, ha világcsúcsot úszna. De erről most nem szeretnék többet mondani, bár tudom, mindig ide lyukadunk ki, és sokakat ez érdekel. Pedig a döntős helyezéseket is nagyon meg kellene becsülni. Bízom benne, hogy ez az összeszedettség kitart a jövő vasárnapig, hétfőig. Pontosabban a londoni olimpiáig.”

Verrasztó pillanatnyilag 2:09.87-et tud 200 vegyesen, de ezt úgy úszta, hogy nem készült előre a versenyre. A világcsúcsot az ausztrál Stephanie Rice tartja, Pekingben úszta, 2:08.45 az idő. Rice idén márciustól nem versenyzett. Az amerikai Julia Smit 2:09.34-gyel került elő hazája július eleji bajnokságán.

A szakvezető szerint nem azon fog múlni, hogy első nap (július 26.) lesz a 200 vegyes előfutama, míg az olimpián a verseny közepén volt, és Verrasztó hajszállal maradt le a nyolcas döntőről. Ha egy századdal jobbat úszik, mint japán riválisa az elődöntőben, akkor döntős, így még egyszer úsznia kellett a holtverseny eldöntéséért, a szétúszásban azonban kikapott.

„Azon a munkán fog múlni a jó szereplése, amit elvégeztünk eddig. Ennek alapján viszont azt mondom, nincs komoly hiányossága. Elvégzett mindent, bírni fogja a sorozatterhelést.”

Az Egyesült Államokban tanuló bajai Hosszú Katinka 400 vegyesen - augusztus másodikán - lehet harcban a dobogóért, jelenleg a harmadik legjobb idő az övé idén ezen a távon. A versenyző új impulzusokat kapott, a szintén az USA-ban tanuló Jakabos Zsuzsáról ugyanez elmondható. A 4x200-as gyorsváltó az olimpiai hatodik helye után akár még előre is léphet, bár irdatlan konkurenciával kell számolniuk.

A női csapat a római világbajnokságon

Dara Eszter (50 és 100 m gyors, 50 és 100 m pillangó)
Verrasztó Evelyn (100 és 200 m gyors, 200 m vegyes)
Mutina Ágnes (200 és 400 m gyors)
Jakabos Zsuzsanna (200 m hát, 200 m pillangó, 400 m vegyes)
Pecz Réka (100 m mell)
Bordás Beatrix (50 m pillangó)
Tompa Orsolya (100 m pillangó)
Hosszú Katinka (200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes)
4x100 m gyorsváltó (július 26.)
4x200 m gyorsváltó (július 30.)
4x100 m vegyesváltó (augusztus 1.)