Lazlo Nagyot nem akarjuk megismerni

2009.07.28. 08:55 Módosítva: 2009.07.28. 10:59
A magyar válogatott csapatkapitánya a 2009-es világbajnokságra érett igazi világklasszissá, aki sem támadásban, sem védekezésben nem pótolható a magyar válogatottban. A világsztárok vásárlásával válogatottat építő spanyolok évek óta vinnék, a Barcelona klasszisa most váltana, pedig nem biztos, hogy jobb csapatba kerülne, mint a vele felálló magyar.

A Szlovákia ellen elveszített hazai Eb-selejtező után nem is csak a kijutásunkat féltették a szurkolók, de azonnal elterjedt a hír, hogy Nagy László nem csak családi ügyei miatt utazott vissza Barcelonába, hanem spanyol válogatottá válásáról szóló tárgyalások miatt is.

A hírek szerint a dühös és csalódott játékost már a szlovákiai meccsre sem volt könnyű visszakönyörögni, abban, hogy Eklemoviccsal együtt visszatértek, szerepe volt annak is, hogy közben a válogatott - nélkülük - szépen helytállt Horvátországban. A két kulcsjátékos jött, a magyarok legázolták Szlovákiát, kijutottak az Európa-bajnokságra, helyreállt a világ rendje.

D  YT20090610003

Nagy László 19 évesen, ifjúsági Európa-bajnokként került a Barcelonához, ahol Bajnokok Ligáját, spanyol bajnoki- és kupagyőzelmeket szerzett. Családot alapított, a szinte gyerekként kikerült játékosból klasszis, apa, példakép lett, nem csak Magyarországon, Katalóniában is, ahol ráadásul egy sportoló egészen más életkörülményeket teremthet magának, mint itthon.

Nagy spanyollá válása morális és sportszakmai szempontból is több kérdést vet fel. Mindig jó játékos volt, de a 2009-es világbajnokságon hozta először azt, amit hosszú ideje várnak tőle a magyar szurkolók: nem csak karszalaggal volt kapitány, de támadásban és védekezésben egyaránt vezére volt a csapatnak, végre elvállalta a lövéseket kritikus helyzetekben. Kiforrott, érett világklasszissá vált.

Fontos oszlopa lett a magyar válogatottnak, fontosabb, mint bármikor korábban. Nagy László elveszítése gyakorlatilag pótolhatatlan veszteség lenne. Állítólag olimpiát szeretne nyerni, erre nagyobb esélyt lát a spanyol válogatottban, amelyet a helyi szövetség már két délszlávval, a csodakapus Sterbik Árpáddal és az univerzális Siarhei Rutenkával is megerősített.

A két klasszissal a spanyol válogatott talán jobb a magyarnál, de még ez sem feltétlenül igaz.

Sok függene attól, hogy Nagy László melyik csapatban játszik. 2008. januárjában a magyarban játszott, többek közt az ő kiváló játékához társuló 7 akciógóljával hét góllal lemostuk a torna egyik esélyesének tartott Spanyolországot, amely olimpiai 3. helyezettként érkezett az Eb-re.

A torna után Spanyolországban óriási botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy a spanyol játékosok napidíja 600 euró volt, azaz a botrányos szerepléssel is tízezer körül kerestek, miközben az újságírók kinyomozták, hogy a magyarok apanázsa a napi 20 eurót sem érte el.

Sinka László főtitkár is inkább jelképesnek, amolyan zsebpénz-féleségnek nevezte a játékosoknak juttatott összeget, a magyar válogatottnál senki nem gazdagodik meg keresetéből.

A 2009-es világbajnokságon Magyarország kevéssel maradt le az elődöntőről, végül 6. helyen végzett, Nagy László óriásit játszott az egész tornán, miközben a spanyolok hatalmas meglepetésre a csoportjukban ragadtak, és az alsóház kiscsapatainak kiírt Elnök-kupa megnyerésével lettek - szégyenteljes - 13.-ak.

Nem vitás, kellene a spanyoloknak egy sziklakemény hármas védő, aki támadásban nemcsak gólveszélyes, de kimagasló játékintelligenciájának köszönhetően tökéletesen passzol is. Nagy évek óta a világ 2. legerősebb bajnokságának számító Asobalban játszik, 9 év után már talán katalánnak is érzi magát, ráadásul a spanyolok iszonyatos összeget fizetnének neki, ahogy Rutenkáért és Sterbikért sem sajnáltak százezreket.

Nagy László még mindig csak 28 éves, akár két olimpia is lehet még a pályafutásában, de az biztos, hogy számtalan vb és Eb. Persze csak akkor, ha nem dönt úgy, hogy spanyollá lesz, mert akkor a nemzetváltás szabályai szerint a következő három évben nem látjuk nemzetközi tornán: pontosan három év múlva, a londoni olimpián térne vissza, spanyolként.

Hajdu János távozásával igen valószínű, hogy Mocsai Lajos veszi át a magyar válogatott irányítását. Mindkettőjük döntésében szerepet játszhat a másiké, hiszen a világ egyik legjobb játékosával Mocsai igazán ütőképes csapatot hozhatna össze, Nagy László pedig olyan edző keze alatt játszhatna, akitől még neki is bőven van mit tanulnia.

A játékos azt mondta, tisztában van döntése minden vonzatával, de mindig voltak ellendrukkerei, nem foglalkozik velük. Valójában inkább csak bírálói voltak Nagy Lászlónak, hiszen minden szurkoló azt várta éveken keresztül, hogy kihozza magából, ami benne van. De ha most, hogy kihozta, fogja magát, országot vált, valóban ellendrukkerei lesznek.