A vereségemmel új korszak kezdődött

2009.07.29. 11:45
A kedden kikapott Michael Phelpsre szerda délután ismét kemény verseny vár az úszók világbajnokságán, 200 pillangón kellene megvédenie címét. Bőven vannak kihívói, Cseh László múlt heti betegsége miatt nem indul ebben a számban, pedig Pekingben nagyon közel volt hozzá.

A római úszó-világbajnokság harmadik versenynapján megszületett az eddigi legnagyobb meglepetés, a 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps teljes testhosszal kapott ki a német Paul Biedermanntól 200 gyorson.

Rosszul viselte, nem gratulált, az eredményhirdetés is inkább terhére volt, de utána már higgadtan nyilatkozott: a hathónapos kihagyást, az eltiltást és a mindössze négyhónapos felkészülését nevezte meg a vereség okaként. A Bild azt is idézi tőle: "Biedermannal az úszásnak egy korszaka kezdődött el. Életem legnehezebb napja volt. El kell ismernem, Paul jobb volt”.

Nagy kérdés, hogyan hatott rá a vereség, még nagyobb erőbedobásra ösztönzi-e, vagy megtöri önbizalmát, hiszen öt éve nem kapott ki. Mentálisan állítólag továbbra is nagyon erős, de fizikailag most nem.

Edzője, Bob Bowman ugyanakkor már feszegette a ruhakérdést, hiszen Biedermann eddig már annak örült, hogy egyáltalán nagy versenyen döntőbe került, most azonban hirtelen nagyot javult, és világklasszis lett.

Az Arena X-Glide nevű, poliuretánt felhasználó terméke állhat a hirtelen javulás hátterében, ezért is mondta Bowman, be kellene tiltani ezeket a ruhákat minél hamarabb. Jövő januártól amúgy sem lehet csak textildresszben versenyezni, a férfiaknál pedig a felső testnek szabadnak kell lennie, deréktól térdig érhetnek a nadrágok.

Bowman egyelőre nem jelentette ki, hogy a dresszháború vesztese tanítványa, mert akkor értelemszerűen vissza lehetett volna vágni, hogy amíg a Speedo járt a többi gyártó előtt, addig nem panaszkodott, és csak a cégnek köszönheti megannyi eddigi aranyát Phelps.

A német sajtó eközben Biedermannt gyorsan elnevezte szupermennek, és az ember feletti jelzőt is előszeretettel tették a neve mellé. Az ausztrál Ian Thorpe is nagyon dicsérte, mondván lehet, hogy a ruha szuper, de egy nagyon erős úszó van benne.

Phelps egyébként 200 pillangón versenyez szerda délután, de csak második idővel került a döntőbe, igaz az első, a japán Takesi Matsuda mindössze tizenhárom századot vert rá az elődöntőben. A lengyel Korzeniowski 27 századdal maradt el az amerikaitól. Nagy csatára lehet számítani.

Mivel Cseh László is az Arena szuperdresszét viseli, vagyis most biztosan nincs hátrányban az előző évekkel ellentétben, vélhetően a legjobb háromba bekerülhetett volna, és ő is megszerezhette volna a kivételes dicsőséget, Phelps legyőzését.