Buruczki a magyar hegyikerékpár-bajnok

2009.08.03. 12:25
Eger mellett, Berva-völgyi rajttal és befutóval rendezték a T-Mobile TOP Maraton sorozat harmadik állomását, a 9. Bükk Maratont, melyen 1516 nevezőből 1330 versenyző indult el. A szervezők erre a viadalra hirdették meg a maraton szakág magyar bajnokságát. A férfiak hosszútávjának abszolút első helyezettje Buruczki Szilárd, a nők középtávjának abszolút győztese Dósa Eszter lett.

A sorozat 3. állomásán 100-, 55- és 44 km-es távra írták ki a futamokat, a licenccel rendelkezők a Magyar Kupasorozat pontjaiért is küzdöttek.

Nem volt szerencséje a címvédésre készülő olimpikonnak, Parti Andrásnak, aki sorozatos defektek miatt került jelentős időhátrányba, majd feladni kényszerült a versenyt, és nem állhatott dobogóra a tavalyi összetett sorozat-győztes Simon Emese sem, akinek már a futam elején tárcsafék-problémája adódott.

9. Bükk Maraton, T-Mobile TOP Maraton sorozat 3. futam

Abszolút eredmények, férfiak hosszútáv (100 km):
1.. Buruczki Szilárd (PCCC-Magellán-X-iont-Mavic Soft) 4:09:55 óra
2.. Melts András (Corratec World Team) 4:15:31 óra
3.. Hasenfratz Péter (X2S-Kona Team) 4:19:10 óra

Abszolút eredmények, nők középtáv (55 km):
1.. Dósa Eszter (Vitalitás SE Golyán Kerékpár) 2:36:19 óra
2.. Módos Gabriella (Merida Maraton Team CST) 2:39:25 óra
3.. Füzy Anna (Trek Józsefhegyi SE) 2:43:20 óra

A Magyar Köztársaság hegyikerékpáros maraton bajnokai:
Buruczki Szilárd (felnőtt férfi, hosszú), Dósa Eszter (felnőtt nő, közép), Csorja Péter (master 1, hosszú), Gortva László (master 2, hosszú), Béla Attila (U19, közép), Koós Brigitta (U19, közép), G. Varga Ágnes (master 2, közép), Bódán Zsófia (U17, rövid) és Fenyvesi Péter (U17, rövid).

"A táv felénél sikerült Melts Andrist leszakítanom, Parti Andrist egy technikás lejtmenetben hagytam le. ugyanazon az emelkedőn támadtam, mint tavaly – mondta a bajnoki címet szerző Buruczki Szilárd. - Miután Szilvásváradon megfázott a térdem, begyulladt a csonthártyám, kénytelen voltam a Dunát kihagyni, így gyakorlatilag elszálltak a győzelmi esélyeim összetettben.”

„A bajnoki címekre összpontosítottam, az olimpiai szám után a maratont is megnyertem. A Mátrában azért még mindent beleadok, hátha feljebb jövök a sorozat tabelláján. A pálya itt a Bükkben igen száraz volt, ezért nagyon gyors, 25 kilométer körüli átlagot mentünk óránként a 35, néhol 40 fokos melegben – mondta Buruczki Szilárd.”

„2006-ban indultam először maratoni mountain bike versenyen, azóta edzőmmel, Szász Viktorral való közös munkánk töretlen fejlődést hozott. Multi sportolónak tartom magam, indulok ciklo-krossz, triatlon, és hegyikerékpár-versenyeken egyaránt, a sok állóképességi edzésmunka meghozta a gyümölcsét. Szilvásváradon peches voltam, az erő nem elég, szerencse is kell. A Duna Maratonon első lettem, csak úgy, mint most a Bükkben. Úgy néz ki, átvettem az összetettben is a vezetést - nyilatkozta a középtáv abszolút női győztese, Dósa Eszter.

„Kinőttük a Berva-völgyet! Több mint 1300 induló, a kísérők és a szervezők együttesen több ezren, már meghaladják a rajt-cél terület kapacitását. Jövőre, a jubileumi versenyt már valószínűleg más helyszínen ünnepeljük. A mai eseményünkkel kapcsolatosan szervezési problémákról nem kaptam visszajelzést, ellenben, amitől tartok a száraz pályák esetében, most is sok volt a sérült - összegzett Nagy Ádám főszervező.

A T-Mobile Természetjáró Túrán mintegy harmincan teljesítették a 12 kilométeres penzumot. A díjak közül a GT Golden Bike-ot, a középtáv abszolút első helyezettje, Puskás Dávid, a Sintesi kerékpárt sorsolás után, a rövidtávon részt vett Csépányi Gergő nyerte. A T-Mobile TOP Maraton sorozat utolsó idei állomására, a Gepida Mátra Maratonra augusztus 30-án kerül sor.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön