Csak 15 éves, de lazán veri a felnőtteket

2009.08.05. 08:31
A műugró Thomas Daley 13 évesen Európa-, 15 évesen pedig világbajnok lett a 10 méteres toronyugrásban. Anglia egyik legnépszerűbb sportolója, az iskolában többször bántottak már ezért.

Az Európa-bajnok Thomas Daley nyerte a római vizes világbajnokság férfi toronyugrását. Nem kicsúszott eredmény, a 15 éves angol műugrónak egyéb jelentős sikerei is vannak.

A vébén utolsó kísérlete előtt a harmadik helyen állt, ahhoz is jó ugrás kellett, hogy ezt megtarthassa. Hibátlan gyakorlatot mutatott be, négy 10-est kapott, az utána következő két versenyző rontott, így 539.58 ponttal ő lett a világbajnok a két kínai, Csiu Po és Cso Lu-hszin előtt.

A versenyen édesapja volt ott, a mama és a testvérek nem jöttek, velük majd a vb utáni spanyolországi nyaraláson találkoznak. Az apa féltette a verseny előtt, fia még nem elég fejlett, így a nála erősebb kínaiak ugrásai látványosabbnak hatnak.

A döntő után mindketten úgy nyilatkoztak, amikor negyedik helyen állt, a bronzérem is nagy dolognak tűnt, de így, hogy világbajnok lett, az egész olyan, mint egy álom. „Nem tudom, mit mondjak, nem hiszem el az egészet. Hihetetlen” – mondta Anglia első műugró világbajnoki címét nyerő Daley. A Sunnak elmondta, sok áldozat és kemény munka eredménye ez a siker, köszöni a támogatást és segítséget édesanyjától kezdve a távolsági busz vezetőjéig mindenkinek.

Thomas Robert Daley 1994. május 21-én született az angliai Plymouth-ban. Már hétévesen versenyszerűen ugrott, akkor még nem a 10 méteres toronyból. 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is megnyerte korosztályában az 1 méteres és a 3 méteres bajnokságot.

2004-ben, 10 évesen a 18 évesek junior versenyében is a legjobbnak bizonyult. 2006-ban hiába lett bajnok a 18 évesek kategóriájában, fiatal kora miatt nem vitték el a Brit Nemzetközösségi Játékokra.

2007-ben (12 évesen) különleges engedélyt kapott, hogy részt vegyen az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Itt a minimális életkor tizenöt év, Callum Johnstone-nal végül második lett a szinkronugrásban.

2008-ban megnyerte az egyéni és - Blake Aldridge oldalán - a páros számot is hazája felnőtt bajnokságában. A Világkupán egy ezüstöt és egy bronzot nyert, ezzel ő minden idők legfiatalabb brit műugró érmese.

Tavaly márciusban újabb rekordot döntött meg, amikor megnyerte az eindhoveni vizes Európa-bajnokságon a 10 méteres toronyugrást, ezzel ő minden idők legfiatalabb Eb-győztese.

A pekingi olimpia csalódást hozott, párosban nyolcadik, egyesben csak hetedik helyen végzett. Egy hónappal később a FINA Junior Világbajnokságán (melyen fiatal kora miatt először indulhatott) 2. lett.

Az olimpián műugrásban ő volt a legfiatalabb résztvevő, hazájában roppant népszerűségnek örvend, 2007-ben ő lett a BBC szavazásán "Az év fiatalja" a sportolók között. Ezt a címet korábban a Forma 1-es Jenson Button és a labdarúgó Wayne Rooney is megkapta.

Műugrás, toronyugrás

A műugrás állítható rugalmasságú ugródeszkákról zajlik. A deszkák 1 m és 3 m magasságban lehetnek a víztől. Toronyugrásban szilárd felületről ugranak el, világbajnokságokon és olimpiákon 10 m magasságból (más versenyeken rendezhetnek 5 m-es és 7,5 m-es versenyeket is). Szinkronugráskor két versenyző ugyanazt a gyakorlatot hajtja végre. Ritkán látható érdekesség, mikor az ugrók ugyanazt a gyakorlatot eltérő forgásiránnyal mutatják be, ezt a szabályok megengedik.

Az ismertségnek hátrányai is vannak, amikor kiderült, hogy indul a 2008-as olimpián, iskolájában néhány nagyobb gyerek megfenyegette, hogy eltöri a lábát. Sokáig csúfolták, amikor elkezdték dobálni is, szülei kivették és magántanuló lett.

Idén is remekel, angol bajnokságban 517,55 ponttal nyert, 133,45 ponttal megelőzve a második helyezettet. Párosban nem tudta megvédeni bajnoki címét, mert párja, Blake Aldridge néhány nappal a bajnokság előtt egy szórakozóhelyen verekedésbe keveredett és megsérült.

Daley új párt kapott, a 12 évvel idősebb Max Brick oldalán májusban egy Fort Lauderdaleben rendezett versenyen hét 10-es pontot kaptak.

Nem titkolt célja, hogy a 2012-es londoni olimpián aranyérmet szerezzen, ami eddigi pályafutását elnézve nem tűnik lehetetlen küldetésnek.

Névjegykártya

Név: Thomas Robert Daley
Születési dátum:
1994. május 21.
Lakhely: Plymouth (Anglia)
Klubja:
Plymouth Diving Club
Edzője: Andy Banks
Jelenlegi szinkronpartnere: Max Brick
Versenyszámai: 10 m-es toronyugrás (egyéni és páros), 3m.

Legfontosabb sikerei:
Felnőtt világbajnok (egyéni, 2009)
Felnőtt Európa-bajnok (egyéni, 2008)
Angol felnőtt bajnok (egyéni, szinkron, 2008, egyéni 2009)
Angol junior bajnok (egyéni 2008)
Az angol amatőr bajnokság győztese (felnőtt egyéni és szinkron,
junior egyéni és szinkron 2008)
FINA Grand Prix győztese (felnőtt egyéni 2009).