Márk
13 °C
28 °C

Marosi Ádám aranyesélyes az öttusa-vébén

2009.08.13. 11:03
Londonban az első olyan öttusa világbajnokságot rendezik, mely már az átalakított szabályok szerint zajlik: az utolsó számban a lövészetet összevonják a futással. Az átalakítás ellenére a magyar szakvezetés a férfiaktól minden számban érmet, a nőktől dobogóközeli szereplést vár.

Nemzetközi viadalok, Világkupa-versenyek és kontinensbajnokságok után a csütörtökön kezdődő világbajnokságon is bemutatkozik az új rendszerű - lövészettel kombinált futással záruló – öttusa, ezúttal is több érem megszerzése a magyar célkitűzés.

London 1986 után rendez ismét vébét, a város ezzel a viadallal a 2012-es olimpiára készül. A versenyeket a Crystal Palace Nemzeti Olimpiai Központban bonyolítják le, az újkori szokásoktól eltérően nem hat, hanem öt nap alatt.

A hagyományosnak mondott, de az idén életbe léptetett módosítások nyomán lényegesen megváltozott versenyek a szokásos menetben zajlanak, a férfi és a női selejtező után szombaton és vasárnap a döntőket rendezik. A váltókat egy napon, hétfőn rendezik, ezúttal ugyanis egy-egy csapatot három helyett két versenyző alkot, lerövidül a versenyidő, így belefér egy napba a férfiak és nők küzdelme.

A magyar csapat a hagyományoknak megfelelően érmekért utazik, azzal együtt is, hogy mindkét csapatból hiányzik majd egy-egy meghatározó versenyző. A június végi Európa-bajnokság előtt és alatt vírusos megbetegedéssel küszködő Tóth Adriennt Cseh Krisztina, a július 21-én bokaszalag-szakadást szenvedett, tavaly Eb-bronzérmes, Világkupa-döntőben aranyérmes Kasza Róbertet pedig Demeter Bence helyettesíti.

Az idei eredmények alapján egyéniben elsősorban Marosi Ádámtól várható dobogós helyezés, mert mindhárom Világkupa-versenyén érmet szerzett - két ezüstöt és egy bronzot -, a lipcsei Eb-n harmadik volt, a magyar bajnokságot pedig meggyőző teljesítménnyel nyerte.

A női indulók közül a szintén magyar bajnok Gyenesei Leilának van Világkupa-ezüstje, de egyenletesen és egyben jól teljesített utánpótlás-, illetve felnőttversenyeken Kovács Sarolta is, rajtuk kívül Tibolya Péter és Németh Róbert, valamint a korábbi rendszerben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna indul majd a vb-n.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a verseny előtt úgy vélte, annak ellenére, hogy generációváltás zajlik, a férfiaknál minden számban érmet szeretne, a nőknél pedig egyéniben valamelyik versenyzőtől első hatba kerülést, a csapattól és a váltótól pedig dobogóközeli szereplést vár. A férfiak mezőnyében a 96 induló három részletben kezdi meg a küzdelmeket a csütörtöki selejtezőben. A bő harmincas csoportokból csupán az első tizenkét-tizenkét versenyző folytathatja szombaton.

A magyar csapat

Férfiak:
hagyományos egyéni és csapatverseny: Marosi Ádám, Tibolya Péter, Németh Róbert, Demeter Bence (utóbbi csak egyéniben)
váltó: Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a hagyományos verseny után jelöli ki
Nők:
hagyományos egyéni és csapatverseny: Gyenesei Leila, Vörös Zsuzsanna, Kovás Sarolta, Cseh Krisztina (utóbbi csak egyéniben)
váltó: a szövetségi kapitány a hagyományos verseny után jelöli ki

A program:
augusztus 13., csütörtök - férfi selejtező
augusztus 14., péntek - női selejtező
augusztus 15., szombat - férfi döntő
augusztus 16., vasárnap női döntő
augusztus 17., hétfő - férfi és női (kétfős) váltó