Miért ne győzhetnénk le újra a világot?

2009.08.13. 08:35
A magyar kajak-kenu válogatott mindig jó, többnyire csak az a kérdés, képes-e hét vagy nyolc aranyat nyerni a világbajnokságon. Storcz Botond kapitány óvatosan ötöt remél. Kanadában az eddig ismert klasszisok mellett fiatalok is feltűnhetnek, a legjobban a kajakosnők szerepelhetnek, mindenki éremesélyes. Vajda mellett a kenusoknál másokra is figyelni kell. A vb ma kezdődik.

Az olimpia utáni közvetlen évről általánosan elmondható, hogy a kísérletezés, a pihenés jegyében telik. Sok sportágra igaz a kitétel, de az olimpiákon rendre a legjobban szereplő kajak-kenura nem, mert a hazai belső rivalizálás erős, az idősebbeknek évről évre be kell bizonyítaniuk, állják a versenyt a fiatalokkal.

A kanadai Dartmouth-ban magyar idő szerint csütörtök délután kezdődő világbajnokságon a még aktív olimpiai bajnokok közül csak Vereckei Ákos hiányzik, a Pekingben győztes Vajda Attila, Kovács Katalin és Janics Natasa nem adott pihenőt magának. Pedig utóbbi házasságkötésre készülődik.

00b

Kovács a legidősebb, de miután az olimpián egyéniben nem került dobogóra, meg sem fordult a fejében, hogy pihenjen, házassága után esetleg gyereket szüljön.

33 évesen, újult erővel, példátlan kitartással akarja megmutatni, nélküle elképzelhetetlen egy vb egyéni döntője. Nem véletlenül mondta, büszke arra, hogy még mindig a világ közvetlen élvonalához tartozik, és ha a korábbi vetélytársak kezdenek is kikopni, ő ott lesz, mert szeret kajakozni. Már a 2004-es olimpia előtt is így indokolta, miért vállalja évről évre az iszonyatos mennyiségű futást, súlyzózást.

„Minden újabb végigküzdött szezont és annak éremtermését az élet ajándékának tekintem. Ha nekem valaki azt mondja 1997-ben, hogy 2009-ben is világbajnokon leszek, és olyan formának örvendek, mint most a vb előtt, kinevetem, de ahogy ezt most kimondom, végigfut a hideg a hátamon. Tudom, hogy ez nálam a motiváltságot, a győzni akarást is jelenti. Az előttem álló mérce magasságát pontosan meg tudom határozni. Ha úgy tudok kiszállni a hajóból, hogy mindent, ami bennem volt, ki tudtam adni magamból, elégedett leszek. Ne tűnjék kicsinyességnek, de nagyra tartom, hogy több számban is kiharcoltam az indulás jogát, és az esélyesek között emlegetnek" – elemzett.

A 12 éve épp ebben a kanadai városban bemutatkozó Kovács hagyományosan nem szokott belebonyolódni az esélyek boncolgatásába, nem szeret erről beszélni. 23-szoros világbajnok, óriási meglepetés lenne, ha hétfőn is ezt írnánk róla.

Ezzel együtt az esélyek latolgatását elvégezzük helyette. Ez a válogatott ugyanis páratlanul erős, lényegében mindenkinek van sansza a végső sikerre. Az alábbi keretesben megpróbáljuk ezt érzékeltetni, ebből akár kideríthető, ha semmi váratlan nem jön közbe, hány fős lehet az aranycsapat.

Csapatszemle, esélyekkel

FÉRFI KAJAK:
K-1 1000 m: Kucsera Gábor – 10 százalék
K-2 1000 m: Gönczy Gábor, Kökény Roland
30
K-4 1000 m: Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely
25
K-1 500 m: Molnár Péter
5
K-2 500 m: Kammerer Zoltán, Kucsera
20
K-1 200 m: Gyertyános Gergely 10
K-2 200 m: Kadler Viktor, Molnár 10
K-4 200 m: Kadler, Gyertyános, Beé István, Boros G. 25
4x200 m váltó: Gyertyános, Kadler, Dombi Rudolf, Beé 10

KENU:
C-1 1000 m: Vajda Attila 50
C-2 1000 m: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály
40
C-4 1000 m: Korisánszky Péter, Széles Gábor, Varga Dávid, Sarudi Pál 25
C-1 500 m: Vajda 35
C-2 500 m: Széles, Varga
5
C-1 200 m: Horváth Gábor 10
C-2 200 m: Bozsik Attila, Horváth 10
C-4 200 m: Horváth, Bozsik A., Németh Gergő, Foltán László 20
C 4x200 m váltó: Horváth, Foltán, Vajda, Bozsik A. 15

női kajak:
K-1 1000 m: Kovács Katalin 50
K-2 1000 m: Medveczky Erika, Benedek Dalma 50
K-1 500 m: Kovács 50
K-2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta
50
K-4 500 m: Kovács, Janics Natasa, Kozák, Benedek
40
K-1 200 m: Janics 50
K-2 200 m: Kovács, Janics 60
K-4 200 m: Paksy Tímea, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina 25
K 4x200 m váltó: Janics, Hegyi Zomilla, Fazekas, Paksy 25
Az ötven százalék nagyon komoly esélyt jelent az első helyre, a 25 éremszerzést, az öt döntőbe jutást feltételez. A vastaggal szedettek az olimpiai számok.

Storcz Botond már kapitányként tért vissza a kanadai városba, ahol élete legnagyobb egyéni sikerét aratta 12 évvel ezelőtt, mindkét egyéni számot megnyerte. A szakember realistán optimista, öt aranyat vár. Janics Natasa a rá jellemző szókimondással és vagánysággal megígérte, egyedül szerez ennyit, hiszen öt számban indul, és miért ne nyerné meg mindet?

Janicsnak különösen kedvező döntést hozhat a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a napokban, ha úgy dönt: Londonban már kétszázon is versenyezhetnek a nők. A legrövidebb távon ugyanis mostanában nem szokták legyőzni. Gyorsasága, robbanékonysága átlag feletti. Mivel párosban kikapott kétszázon az Eb-n, az újabb motivációt ad neki, ráadásként párosuk nem is indulhat más távon.

A női négyes a két olimpián ezüstérmes lett, most vitathatatlanul a legerősebb összeállításban száll vízre, hiszen Benedek Dalma is tagja lett a csapatnak, az olimpián őt hiányolták sokan az utolsó beülőből. Sokáig csak az volt kérdéses, hogy ki legyen az egység vezére, végül a legfiatalabbra, Kozák Danutára esett a választás. Nem ritkaság az ilyesmi, Kammerer Zoltán is így kormányozta az olimpiai bajnok négyeseket.

Kozák előrelépését részint a véletlen hozta – Csipes Ferenc neki adott lehetőséget –, de ha nyernek, ez már teljesen mellékesnek tekinthető. Kozák az Európa-bajnokságon párosban nyert aranyat, nem elképzelhetetlen, hogy megint első lesz párjával, Szabó Gabriellával.

Az első pekingi arany megszerzője, Vajda Attila most valami olyasmire készül, amit eddig a sportág történetében négyen hajtottak végre, mindkét távon szeretne első lenni. Ezres olimpiai sikere után ötszázon kilencedik lett. Most sokkal jobban felkészült mindkét távra, előre jelezve: mégis az ezer az igazi számára. Ha egyformán erős 250 métereket képes teljesíteni, nem győzhetik le.

Az ezres kenupárosok közt is kialakult egy nagyon komoly, eléggé fiatal magyar egység, amelyik a tavalyi szegedi Világkupán már megmutatta erejét. Kolonics György váratlan halála után az olimpiára is kijutottak a Sáfrán testvérek, az idei Európa-bajnokságot pedig megnyerték.

Az olimpián a férfi kajakosok érem nélkül maradtak, a szakág kisebb hullámvölgybe került, Storcz ennek ellenére abban bízik, három érmet is szerezhetnek, és még egy aranyat is. A legkomolyabb esélye erre a Kammerer, Kucsera párosnak, valamint az idén megalakult Gönczy, Kökény duónak van. Őket akár favoritnak is ki lehetne kiáltani, olyan meggyőzően szerepeltek.

„Kökény Roland kifelé tart a sportágból, mégis élete egyik legjobb formáját mutatja. Edzésmorálja példa mindenki számára, jól látható, hogy élvezi a kajakozást fiatalabb társával, Gönczy Gáborral. Bízom benne, hogy nagyon fényes éremmel tudnak majd hazatérni erről a világbajnokságról” – jellemezte a duót Storcz.

Kammereréknek lesz nehezebb dolguk, de alighanem mindent megtesznek, hogy a gyengébb olimpiai szereplés után ne csak a bulvárlapokban szerepeljenek.

Magyarország tehát ismét az éremtábla első helyen végezhet, igaz, a váltóversenyekre tippelni kicsit lutri, mert hosszú idő után kerültek újra a programba.

A kékorrúak és a mikmakok

Az új-skóciai Dartmouth a százezer lakosú Halifax egyik része, a Banook tavi pályára a szervezőbizottság kétmillió dollárt költött, hogy színvonalasan fogadja hetven ország körülbelül ezer versenyzőjét. A várost a mikmak indiánok alapították, lakóit évszázadokkal ezelőtt kékorrúaknak hívták, meg voltak arról győződve, hogy övék az első jelentős civilizáció a földrészen. Több forrás úgy emlékezik meg a területről, hogy többen élnek itt olyanok, akik az ősi skót nyelvet beszélik, mint a jelenlegi anyaországban.

(helyszíni tudósításainkat az MKB Bank, a Magyar Kajak-kenu Szövetség arany fokozatú főtámogatója segíti)