Vajda: Az ötszázat dobhatom a kukába

2009.08.14. 22:22
A kanadai kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapján Vajda Attila nagyon akart döntőbe kerülni, de nem tudott. Kovács Katalinnak jobban ízlett az ezer méter, mint az ötszáz, Benedek Dalma már a négyesre gondol. A szombat lesz a legerősebb nap, akkor jöhetnek a magyar aranyak.

“A magyarok mindig nyerni szoktak, néha már sajnálom a kanadaiakat, ha velük, ellenük versenyeznek” - mondta a halifaxi repülőgépen az utaskísérő, miután megtudta, hogy a világbajnokságra érkeztem. A körülbelül negyvenes férfi kenuzott korábban, a Buday testvéreket (Tamást és Attilát) jól ismeri, ők az olimpiai ezüstérmes Buday Tamás gyerekei, de már nem versenyeznek, a kilencvenes évek végén viszont ők voltak a kanadai kenuscsapat alapemberei.

Magyar vonatkozása így is van a kanadai csapatnak, Adam van Koeverden édesanyja Magyarországon született, az ötvenes években hagyta el hazáját. Van Koeverden jól beszél magyarul, a nagymamája például odament az athéni magyar szurkolókhoz, és arra kérte őket, nyugodtan biztassák a fiát is, mert meg fogja érteni.

Hogy a magyarok általában nyerni szoktak, szombaton, magyar idő szerint délután kettőtől már ki is derülhet. Egyértelműen a szombat lesz az erősebb nap, mert Kovács Katalin mellett Vajda Attila is abszolút esélyes. Majdnem ugyanez illik a három ezres párosra is, és még ott van a női négyes, amely ötszázon fog versenyezni.

Kovács Katalin abszolút megnyugtató, a tökéleteshez nagyon közel álló evezéssel, a végén kiengedve ért célba, így is a harmadik legjobb idő az övé. Ötszázon is nyerte futamát. “Jobban esett az ezer, mert az ötszáznál már jelentős, és sunyi szembeszél volt, amit például alig látni a partról. Szeretem a szembeszelet, de az ilyen erőset nem. Kétperces ötszázat mentem, erre azért elég rég volt példa, nem is emlékszem ilyenre” - támasztotta alá adatokkal, mennyire megviselte a szél. Kovács meglepődött kissé, hogy egy eddig számára ismeretlen kazah versenyző sokáig rajta volt, figyelnie kell rá.

Vajda Attila az üzbég Vagyim Menkov mögött a második legjobb időt érte el ezren, de emiatt nem kell bánkódni, mert a végén már ő sem adott bele mindent. Azt ellenben rögtön mondta, háromszor kell megindulnia majd a döntőben, és akkor nem lehet baja. Baja lett viszont pénteken délután ötszázon, ahol a fehérorosz és az azeri mellett az orosz is megelőzte elődöntőjében, így nem jutott döntőbe. (A szabály szerint az első három számít, az idő nem.)

“Nagyon akartam ezt a számot, nem kicsit bosszant, hogy összességében a hatodik legjobb idő volt az enyém, mégsem mehetek a vasárnapi döntőben. Gyorsan egyhajónyi hátrányba kerültem, aztán próbáltam menni a sprinterekkel, mert a riválisaim inkább kétszázasok. A szélcsendes hetes pályán nagyon ment az azeri Gyemjanyenko, nem láttam őt. Azok a pályák biztosan előnyösebbek, mint a hármas. De nem akarom erre fogni, de nem is tudok mit csinálni. Már reggel azt mondtam, hogy kidobhatom az ötszázas felkészülésemet a kukába, miután levették az olimpiáról. Hát most még jobban így gondolom. Ahogy van, az egészet kidobhatom, de legalább a váltóra pihentebb leszek” - magyarázta a csalódottságát nehezen leplező Vajda.

A párosoknál az Eb-ezüstérmes Gönczy Gábor, Kökény Roland nem hajtotta ki magát, mert szerették volna elkerülni a középső pályákat. Úgy gondolják ugyanis, hogy a lötyögős, a partról visszaverődő víz némileg hátráltatná őket a fináléban.

A friss menyasszony Benedek Dalma Medveczky Erika mögött tankönyvből kajakozott az elődöntőben, úgy verték riválisaikat, hogy a kivetítő képernyőjére a többiek fel sem fértek. Értelemszerűen ott a helyük a döntőben, mindketten úgy gondolták, kezd összeállni a versenyzésük, egyáltalán nem bánkódtak, hogy nem kerültek azonnal döntőbe.

Benedek már a négyesről is szót ejtett, és bízott benne, hogy nem fordulhat elő még egyszer az, ami csütörtöki elődöntőben: a lengyelek ugyanis bejöttek eléjük. “Abban a hajóban, amelyikben a legjobb négy magyar kajakos ül, annak többet kell nyújtania” - jelentette ki.

A Kozák, Kovács, Janics, Benedek négyes 2006 óta tartó ezüstös korszaknak arannyal szeretne véget vetni.

A Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály már csütörtökön döntőbe jutottak, olyan energikus és dinamikus volt a mozgásuk, hogy meglepetést jelentene, ha nem lennének éremközelben.

A harmadik magyar egyéni ezres induló, Kucsera Gábor harmadik lett futamában, a negyedik legjobb idővel döntős. Ötszázon simán megnyerte elődöntőjét Kammerer Zoltánnal. “Milyen furcsa, hogy most, amikor már nem olimpiai szám többé, akkor mentünk a legjobban. Egész évben nem volt mélypontunk, összeállt a mozgásunk. Mégis ez a hattyúdalunk.”

Helyszíni tudósításainkat az MKB Bank, a Magyar Kajak-kenu Szövetség aranyfokozatú főtámogatója segíti.

Szombati program:

Magyar idő szerint 14 órától indulnak a versenyek, a vastagon szedettek az olimpiai számok

Kajak egyes férfi - 1000 méter, Kucsera Gábor
Kenu egyes férfi - Vajda Attila
Kajak kettes, férfi - Gönczy Gábor, Kökény Roland
Kenu kettes, férfi - Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály
Férfi négyes, 1000 méter - Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely
Női négyes, 500 méter - Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma
Női kajak egyes, 1000 méter - Kovács Katalin

Férfi kenu négyes 1000 méter

Női kajak kettes, 1000 méter - Medveczky Krisztina, Benedek Dalma