Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bolt: Úton vagyok a legenda felé

2009.08.21. 12:21
A jamaicai Usain Bolt, aki csütörtökön 19,19 mp-re javította saját világcsúcsát 200 méteren a berlini atlétikai világbajnokságon, újabb fantasztikus sikere után azt mondta: közel van álma megvalósulásához, hogy olyan sprinterré váljon, akit soha nem felejt el a világ.

A jamaicai csodafutó - miután 100 m-en is jelentősen faragott saját rekordjából (9.58 mp) - a hosszabb távon 11 századdal gyorsabban ért célba, mint egy évvel korábban, a pekingi olimpián, amikor 19.30-at repesztett a szám döntőjében.

bolt 000T TRDV567513

„Már sokszor elmondtam: az a célom, hogy legendává váljak. Nem a rekordok járnak a fejemben és nem is pakolom ezt a terhet a vállamra. Tudom, mit kell tennem, aztán megyek és végrehajtom – nyilatkozott a 23. születésnapját pénteken ünneplő klasszis atléta. - Ezúttal jól végeztem el a feladatomat és útban vagyok afelé, hogy legendává váljak, ezért nagyon boldog vagyok.”

„Mindig is azt vallottam, hogy minden lehetséges - tette hozzá. - Keményen kell dolgozni és edzeni, én még most is ezt teszem. Az, hogy ilyen gyors vagyok, nem változtat a dolgokon.”

Bolt az őt ért vádakkal, melyek szerint nem biztos, hogy csak a kemény tréningeknek köszönheti sikereit, nem kíván foglalkozni. Úgy véli: a doppingkérdés kikerülhetetlen része az atlétikának.

1951 óta Bolt csütörtöki csúcsdöntése volt a tizenegyedik 200 méteren. A legutóbbit is ő tartotta, a pekingi olimpián 19,30-at futott. Előtte Michael Johnson, Tommie Smith és Henry Carr volt az az atléta, aki kétszer is tartotta a szám rekordját.

Bolt mostani sikere minden idők legnagyobb 200-as győzelme volt. 62 századot vert a mezőnyre, amire korábban senki sem volt képes. 1995-ben és 1991-ben Michael Johnson a namíbiai Frankie Frederickset, verte 33 századdal, ezt múlta most felül Usain Bolt. A jamaica a sportág történetének tizenkettedik olyan sportolója, aki olimpián, vagy vb-n duplázni tudott a 100 és a 200 méteren is. Ráadásul Bolt ezt egy év alatt másodszor is megtette.