Emma
9 °C
26 °C

Rehabilitálták az olimpiai bajnok kardvívót

2009.08.23. 17:00
Posztumusz állami kitüntetést kapott augusztusban a tíz éve halott olimpiai bajnok kardvívó, Mendelényi Tamás. A sportoló a hetvenes évek végén hagyta el Magyarországot, de nem tért vissza, disszidensnek nyilvánították, vagyonát elkobozták.

Az 1956-os olimpiai bajnok kardcsapatból hárman, a fiatalok nem tértek vissza Magyarországra. A helyükre kerülők jól pótolták őket, és a következő olimpián is aranyérmes lett a csapat. Az öregek mellé megint hárman csatlakozhattak - Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf - Mendelényi Tamás is ennek az új generációnak volt a tagja.

Ifjúsági világbajnok is volt egyéniben, de 1960-ban, Rómában érte el élete legnagyobb sikerét, emellett kétszeres világbajnok is.

Edzői pályafutását 1968-ban kezdte, neves versenyzőket nevelt, háromszor nyert BEK-et, majd Angliába került, 1979-ben ott is telepedett le.

Mendelényi hivatalosan távozott, de az engedély lejárta után nem tért haza, ezért disszidensnek nyilvánították, vagyonelkobzásra ítélték, korábbi kitüntetéseit megvonták. A kilencvenes évek közepén végleg hazatért, Várgesztesen telepedett le, ott is hunyt el.

Halála után a Várpalotai Olimpiai Barátok Köre kiállítást rendezett emlékére. Ekkor került elő annak a Magyar Közlönynek megsárgult száma is, amely a bajnok elleni döntést közölte.

Miklós László, a kör titkára elhatározta, kérelmezik az olimpiai bajnok rehabilitációját. Jó pár évet kellett várni a kedvező döntésig, de Varga Zoltán önkormányzati miniszternél célba ért Miklós beadványa.

"Rendkívüli öröm ez számunkra és további biztatást jelent, bizonyítva, hogy az olimpizmus ereje, a szolidaritás minden akadályt legyőzhet” – idézte az elégedett Miklóst a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.