Svájci duplázással ért véget a tájfutó-vb

2009.08.23. 18:42

A hosszútávú döntővel ért véget ma délután a tájékozódási futó világbajnokság. Az utolsó versenyszámra az Aggteleki-karszton, Szögliget, illetve Derenk közelében került sor.

A nőknél a tavaly szülési szabadságát töltő tájfutó, a svájci Simone Niggli volt a leggyorsabb. Már a pálya elejétől fogva vezetett, lényegében rajt-cél győzelmet érve el gyűjtötte be 15. világbajnoki aranyát. Niggli a pálya közpén érte utol az előtte 2 perccel rajtoló Minna Kauppit, akivel együtt is maradtak a célig. A több mint 2 perces hátrány azonban nem volt elegendő a finn az ezüsthöz, mivel az utolsónak rajtoló Marianne Andersen 19 másodperccel jobb időt futott nála. A szám tavalyi világbajnoka, a cseh Dana Brozkova a 4. helyen zárt, mindössze 11 másodperccel lemaradva Kauppi mögött.

A férfiaknál Daniel Hübmann visszavágott Thierry Gueorgiou-nak a középtávért, hiszen szerdán a francia nyert és a svájci lett a második. Hübmann hihetetlen tempót diktálva, minimális tájékozódási hibákkal, teljesítette az igen kemény és szintes pályát. Az olasz színekben induló Mihail Mamlejev futott fel a dobogó harmadik fokára.

A magyar versenyzők közül Kovács Ádám a pálya elején vétett kisebb hiba után újra kitűnő futást produkált, s a 17. helyen végzett. A hölgyeknél Gyurkó Fanni érte el a legjobb eredményt, 23. lett. Hegedüs Zoltán szövetségi kapitány összességében úgy értékelte a magyar versenyzők szereplését, hogy az sikeres volt, hatalmas erőbedobással kihozták magukból azt, amit tudnak. Noha jövőre skandináv terepen, Norvégiában lesz a világbajnokság, a szövetségi kapitány szerint a következő években tovább javulhatnak a magyar eredmények.

Ake Jacobsen, a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnöke záróbeszédében sikeresnek ítélte a magyar rendezésű világbajnokságot és köszönetét fejezte ki. Az immár 15-szörös világbajnok Simone Niggli pedig – már a befutása utáni pillanatokban – úgy nyilatkozott, hogy még soha nem futott ennyire szép terepen, mint Magyarországon.

Nők: 1.Simone Niggli (Svájc) 1:17:26, 2. Marianne Andersen (Norvégia) 1:19:17, 3. Minna Kauppi (Finnország) 1:19:36. A magyarok helyezései: 23. Gyurkó Fanni 1:29:56, 27. Szerencsi Ildikó 1:31:40, 35. Kelemen Bernadett 1:36:17

Férfiak: 1. Daniel Hübmann (Svájc) 1:36:31, 2. Thierry Gueorgiou (Franciaország) 1:38:26, 3. Mihail Mamlejev (Olaszország) 1:40:40. A magyarok helyezései: 17. Kovács Ádám 1:46:32, 32. Lenkei Zsolt 1:49:55