György
14 °C
24 °C

Thorkildsen nyerte a férfi gerelyt Berlinben

2009.08.23. 18:44

A férfi és a női 4x400 méteres váltók versenyeit az amerikai staféták nyerték, míg férfi gerelyhajításban a kétszeres olimpiai bajnok norvég Andreas Thorkildsen, női távolban pedig a szintén amerikai Brittney Reese győzött a berlini atlétikai világbajnokság zárónapján.

A nők 4x400-as váltójában sokan nagy csatát vártak az amerikai, a jamaicai és az orosz csapat között, ám ebből semmi sem lett. Az egyéni győztes Sanya Richardsszal, a 200-on első Allyson Felixszel, a 400 gáton második Lashinda Demusszel, illetve Debbie Dunn-nal felálló amerikai csapat már az első váltásnál biztosan vezetett, s innen folyamatosan növelte a távolságot az egymással küzdő két nagy rivális előtt. Az ezüst Jamaicának, a bronz pedig az Oroszországnak jutott.

A férfiaknál az amerikai második ember, a botot a 400 gát olimpiai bajnokától, Angelo Taylortól átvevő Jeremy Wariner döntötte el a versenyt, aki 150 méter után faképnél hagyta a riválisokat, innen pedig a gátas aranyérmes Kerron Clement és az egyéniben győztes LaShawn Merritt könnyedén hozta első helyre a váltót.

A gerelyhajítók küzdelmében az aranyérem gyakorlatilag a második sorozat elején eldőlt, amikor Thorkildsen közel kilencven méterig repítette szert. Innentől a norvég diadala már csak azért sem forgott veszélyben, mert az elmúlt években legnagyobb riválisának számító, címvédő Tero Pitka:ma:ki láthatóan gyenge formában dobott. A finn végül csak ötödik lett. Az ezüst a kubai Guillermo Martinezhez, a bronz pedig - hatalmas meglepetésre - a japán Murakami Jukifumihoz került. Női távolban az aranyat a tanítani valónak semmiképpen sem nevezhető technikával ugró Reese 7,10 méterrel nyerte az orosz címvédő Tatyjana Lebegyeva és a török Karin Mey Melis előtt. (MTI)

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft