Mit akar a magyar nemzet a Debrecentől?

2009.08.25. 07:48 Módosítva: 2009.08.25. 07:51

A Debreceni VSC már tényleg csak egy egészen apró lépésre van a Bajnokok Ligája főtáblájától. Még el lehet rontani, de hátha nem bicsaklik meg a világra szóló siker kapujában ez a drága, kedves, szeretetre méltó, nagyszerű futballcsapat. Ha meglesz, millióknak lesz jobb napjuk szerdán, mint amilyen a hétfőjük volt. Határokon innen és túl, klubszimpátiától, a rajongás intenzitásától függetlenül.

A magyar labdarúgásnak 14 éve nincsenek sikerei. A Ferencváros 1995-ös BL-főtáblája óta csak egy pótselejtezőt hozott össze a válogatott, amely két meccsen kereken tucatnyi bekapott gólba torkollott, úgyhogy jobb, ha nem beszélünk róla többet. Érdekes, hogy azt a régi FTC-bravúrt is úgy fogadtuk, mintha évezredekig kellett volna várni rá. Pedig csak 9 év telt el az 1986-os vb-kijutás és a BL-ezés között. Előtte volt a Videoton UEFA-kupázása 1985-ben, megint csak vb 1982-ben és 1978-ban, KEK-döntő 1975-ben. Mindig volt valami. Azóta semmi.

Most sem sok minden lenne, ha Platini UEFA-elnök nem találja ki azt, amit nagyon helyesen kitalált. A Debrecen nem tarthatna itt. Nem menne ki a Puskás Stadionba több 10 ezer ember, nem örülhetne a TV2 a több millió nézőnek. Engem sem hozna lázba a futball. De nemcsak a francián múlott. Kellett hozzá a csapat is, amely legyűrte a svéd és az észt bajnokot, Szófiában verte a három éve főtáblás Levszkit.

Szeretem a Debrecent. Képtelen lennék felsorolni a kezdőcsapatot, puskáznom kellene hozzá, azt sem tudom, két csatárral játszanak vagy eggyel. Az eddigi öt meccset nemcsak azért nem láttam, mert foghatatlan csatorna közvetítette a többségüket.

Nem törzs-, divatszurkoló vagyok. Értem, hogy aki őslokis, az miért zabos, miért nem tetszik neki, hogy rengetegen vagyunk, és egyre többen leszünk, ha így megy tovább. Biztos vagyok abban is, hogy magasabb lesz a vérnyomása este, mint az enyém.

Magyarország futballilag más, mint Nyugat-Európa. Angliában az a kérdés, a Manchester United vagy a Chelsea nyeri a BL-t. Ha nálunk az lenne, hogy a Debrecen vagy a Ferencváros nevet a végén, pirosként nem érdekelnének a zöldek, zöldként a pirosak. De ha mindössze hat csapatunk állna a kupákban, mint a románoknak, akkor is csak a sajátomért szorítanék, ha lenne.

Így viszont érdekel a többi is. Azaz ez az egy. Mindenkit érdekel. Azokat is érdekli, akiket általában a futball maga sem érdekel. Nemcsak egy várost, nemcsak egy megyét, nemcsak egy országot. Kitört a nemzeti ügy. A magyar nemzet azt kívánja, hogy a Debrecen BL-főtáblás legyen. Most. Aztán ha mégsem jön össze, vagy ha a csoportkör véget ér, marad a város, marad a kemény mag. A többiek elmaradnak, mintha itt sem lettek volna. Ám addig muszáj osztozni velük. Hajrá, Loki, vagy mi.