A Debreceni VSC szétveri az egész világot

2009.08.26. 11:13

Megmondtam előre, a Debreceni VSC főtáblás lesz a Bajnokok Ligájában, de nemcsak azért örülök, mert bejött a tippem. Küldetés végrehajtva, most már az a kérdés, mi jön ezután. Nem ebben a szezonban, hanem később, a XXI. század további részében.

Amikor a Ferencvárosi TC 1995-ben főtábláig jutott, azt feltételeztük, hogy hosszú ideig ez a zöld-fehér csapat lesz a vezérhím a magyar futballmezőnyben. Igaz, hogy akkor még – halványodó emlékeim szerint – csak félmilliárdot ért az elitbe kerülés, de a két összeg közé majdhogynem egyenlőségjelet lehet tenni . Ám a Ferencvárosi TC nem vergődött semmire. A BL-ben helytállt, a következő, 1996-os magyar bajnokságot még megnyerte, de ezzel véget ért a sikertörténet. A pénzt elköltötték, anélkül, hogy bármi haszna lett volna. A csapat azóta kétszer volt első itthon, megjárta a másodosztályt – adminisztratív okokból került eggyel lejjebb, de tudása miatt ragadt ott egy időre –, egyszer esetleg lesz belőle valami.

Most még arra figyelünk, kik lesznek a Debreceni VSC főtáblás ellenfelei, a Liverpool jön-e, vagy a Manchester, a Barcelona vagy a Real Madrid. Drukkolni fogunk, ne úgy essen ki a csapat, mint három éve a most elintézett Levszki Szófia, 0 ponttal, 1-17-tel, hanem inkább úgy, mint a legutóbb újonc Anorthoszisz, továbbjutási esélyekkel az utolsó pillanatig.

De a kérdés előbb-utóbb az lesz, lehet-e másképpen is csinálni, mint ahogy a Ferencvárosi TC-nél csinálták.

Messziről úgy tűnik, a Debreceni VSC-nél eddig tudták, mit akarnak. A 2001 óta többségi tulajdonos Szima Gábor és a város három év alatt érte el, hogy a csapat megszerezze története első bajnoki címét. Azóta még háromszor az élen zártak, tartják magukat. A nemzetközi kupasikerhez több idő kellett, hacsak a 2003/2004-es UEFA-kupás tavaszt nem számítjuk. Akárhogy is, innét úgy nézett ki, minden lépés következett az előzőből, a dolgok egymásra épültek, szisztematikusan.

Ehhez bizonyára sok pénzt el kellett költeni. Akik eddig betettek, azok előbb-utóbb talán ki is akarnak venni. Az is felmerülhet, beérett a gyümölcs, itt az alkalom. Pedig nem érett be.

A magyar futball környékén még nem nagyon láttam olyanokat, akik képesek voltak valóban hosszú távon gondolkodni. Ha Debrecenben vannak ilyenek, a VSC az eddigieknél is meghatározóbb szereplő lehet itthon, és észrevehető jelenség nemzetközileg. Olyan csapat, amely hozza a bajnokságokat, BL-főtáblázik rendszeresen. Amilyen a norvég Rosenborg vagy az ukrán Dinamo Kijev volt az elmúlt másfél évtizedben. Olyan nincs, hogy ilyet nálunk nem lehet. Csakhogy ehhez nem elég az UEFA kétmilliárdja, hozzá kell tenni bőséggel. Éveken át, mindig.

Az sem kizárt, hogy sokat kivenni soha nem lehet majd. Viszont létrehozni valami maradandót – na az sem feltétlenül hülyeség.