Csodadresszek nélkül is megdönthetőek az úszás világcsúcsai

2009.08.27. 09:48 Módosítva: 2009.08.27. 09:52

Aaron Peirsol, a többszörös olimpiai és világbajnok úszó szerint a 2009-es római világbajnokságon felállított rekordok megdőlhetnek a jövőben függetlenül attól, hogy január 1-től a versenyzők már nem használhatják a csodadresszeket.

"A sportág és az úszók gyorsan rá fognak jönni, hogyan lehet a fennálló csúcsokat megdönteni - mondta a 26 esztendős amerikai, aki 200 m háton 1:51.92 perccel, saját korábbi világrekordját megdöntve nyert az olasz fővárosban. - Úgy gondolom, hogy mindenki meg fog majd lepődni, mert szerintem 2010-ben ismét lesznek csúcsdöntések."

Az uszodai high-tech versenyruhák tavaly februártól forradalmasították az úszást, hiszen csak a múlt évben 108 világcsúcs született. A rivális sportruhagyártók ha késéssel is, de igyekeztek a NASA közreműködése révén űrtechnológiai megsegítést kapott amerikai szupermezeket "ellensúlyozni" saját hasonló termékeik piacra dobásával. Ez sikerült is, hiszen idén már a legkülönbözőbb típusú dresszekben folytatódott a csúcslisták átírása, csak a római vb-n 43 új rekord született.

A vizes sportokat világszinten összefogó szervezet, a FINA végrehajtó bizottsága a júliusi vb-n megtartott ülésén jóváhagyta, hogy úszásban 2010-től visszatérnek a hagyományos - kizárólag klasszikus alapanyagból, nevezetesen textilből készülő - dresszek használatához.