Az Országgyűléshez és a kormányzathoz fordul a MOB

2009.09.04. 16:05

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége pénteki ülésén úgy döntött, felhívással fordul az Országgyűléshez és a kormányzathoz, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél és elfogadásánál garantálja a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást. A MOB szerint a magyar sport az összeomlás előtt áll: „Százmilliós adóssághalmot görgetnek a szövetségek, teljes anyagi ellehetetlenülés vár az egyesületek többségére, sportolóink nagyrészt lelakott, elavult létesítményekben készülnek, a sportegészségügyi háttér szinte teljesen leépült” – áll az elnökségiről készült, MTI-hez eljuttatott beszámolóban.

Az ülésen elhangzott, hogy az olimpiai felkészülés támogatása nem tartható a 2009-es szinten, mert az reálértékben 48 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest, és 800 millió forinttal kevesebb, mint ami 2005-ben jutott a szövetségeknek. A MOB ezért azt kéri, „hogy legalább a pekingi olimpia évében folyósított 1,8 milliárdos kormányzati forrást kapják meg az olimpiai sportágak, ellenkező esetben 2010-re teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek a londoni kvalifikációra készülő versenyzők.”

A MOB közleménye hozzáteszi: amennyiben a kormányzati támogatás a jelenlegi szinten marad, elképzelhető, hogy a 2012-es londoni ötkarikás játékokat követően alig vagy egyáltalán nem maradnak példaképként állítható bajnokok. (MTI)