Kolonics emlékkiállítás nyílt a Csepel Plazában

2009.09.09. 13:22

Kolonics, a sportlegenda címmel emlékkiállítás látható csütörtöktől október 11-ig a Csepel Plazában, a tavaly júliusban edzés közben tragikus körülmények között elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus tiszteletére. A szerdai hivatalos megnyitón Angyal Zoltán, a tárlatot megvalósító Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: kettős céllal hozták létre a kiállítást.

„Egyrészt szeretnénk ápolni, őrizni és védeni Kolonics Gyuri emlékét, másfelől reméljük, hogy a kiállítást megtekintő fiatalok a kajak-kenun keresztül késztetést fognak érezni a sport és az egészséges életmód iránt.” Az ex-szövetségi kapitány megköszönte, hogy sok cég állt támogatóként a kiállítás mellé, közülük az MVM-et és a Paksi Atomerőművet külön is kiemelte. „Mindez azt bizonyítja, hogy Gyuri személye még mindig sokakat megérint.”

Tóth Mihály, Csepel polgármestere Kolonics emberi értékeit, szerénységét, becsületességét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a 15-szörös világbajnok kenus végig hű maradt klubjához, a Csepel SC-hez, s méltán lett a fiatalok példaképe. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a tárlat Kolonics György személyén keresztül tulajdonképpen az egész magyar sportnak is emléket állít.

A kiállítás korabeli újságcikkek, fotók és tévéfelvételek segítségével nemcsak Kolonics sikerekben gazdag pályafutását, hanem a kenuzás általános történetét is felidézi. Megtekinthetők itt a kiváló kenus érmei és számos egyéb relikviái, egy emlékfalon pedig a magyar sport és kajak-kenu jeles egyéniségei emlékeznek a legsikeresebb magyar kenusra. Az október 11-én záruló tárlat hétfőtől szombatig 10-től 20 óráig, vasárnap 10-től 19 óráig tart nyitva a Csepel Plaza 1. emeletén. (MTI)