167 kilométert futni egy napszemüvegért

2009.09.09. 09:28
Mindenki amatőr, pénzdíj nincs, a Mont Blanc-terepversenyt az ultrafutás Tour de France-ának nevezik. Németh Csaba 23 óra és 46 perc alatt végzett, ezzel hetedik lett a három országot érintő viadalon.

Kilenc magyar indult, hat ért célba az augusztus végi, 167 kilométer hosszú Mont Blanc-futáson, a magashegyi környezetben vezető útvonalat két napon alatt, folyamatos futással teljesítik.

hegy250

A legjobb magyar, Németh Csaba a győztes spanyol Kilian Jornet-től 2 óra 12 perccel elmaradva, 23 óra 46 perc alatt a hetedik helyen ért célba, Karlowits-Juhász Tamás 35., Fridrich László 292., Kiss Attila 619., Szilágyi Anita 1112., Gyurján Tamás 1167. lett.

A Németh végig a második-ötödik helyen bolyozott. Bot nélkül futott: a végén nagy segítség lett volna, de ezt a rajtnál véglegesen el kell dönteni. Csakúgy, mint a többi magyar, egyedül, segítők nélkül ment végig; a tehetősebbek tízfős csapattal jönnek. Németh negyedszerre indult, ő az egyetlen a verseny hétéves történetében, aki minden versenyén az első tízben volt.

A három országot (Franciaország, Olaszország, Svájc) érintő versenyt az ultrafutás Tour de France-ának nevezik: 2400 versenyző rajtolt, a mezőny hatvan százaléka teljesítette a 9400 méter szintkülönbségű távot a limitidőn belül (eredményt a 46 óra leteltekor hirdetnek).

Hegyi utakon, 10-30 százalékos lejtőkön, kijelölt útvonalon futnak. Sík, aszfaltos terep csak 5 kilométernyi van, tengerszint felett 800 méterről indulnak, 2500 méter a legmagasabb pont, de többször másznak kétezer feletti csúcsokra. Magyarországon edzeni nehéz, ilyen meredek és hosszú emelkedő nincs.

hegy450

A verseny napnyugtakor indult, száz méterenként fényvisszaverős jelzőkarók segítik a tájékozódást, fejlámpa mindenkin van, a ködben így is előfordult néhány eltévedés. A húsz frissítőállomásból hármon főtt étel is van. A minimum kétkilós hátizsákban kötelező felszerelés a síp, telefon, meleg ruha, étel, ital, sapka, fejlámpa, takaró.

Az indulók 10 százaléka nő, az átlagéletkor 35-40 év, az ultrafutás szellemi és fizikai érettséget követel, nem a fiatalok sportja.

Pénzdíj nincs, dopping sincs

Mindenki amatőr, pénzdíj nincs, Németh a 7. helyért napszemüveget, apróságokat kapott. Komolyan gondolják, hogy a táv teljesítése, és nem a verseny a lényeg. Doppingvizsgálat itt is van, pozitív eset még nem volt.