Semenya nő, de lehet, hogy nem teljesen

2009.09.10. 15:44 Módosítva: 2009.09.10. 15:44
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség november 20-án vagy 21-én dönt a berlini világbajnokság női 800 méteres számát megnyerő és utána nemvizsgálaton áteső dél-afrikai sorsáról.

„Még zajlik az eredmények kiértékelése – jelentette ki csütörtökön Pierre Weiss IAAF-főtitkár. – Egyértelmű, hogy Semenya nő, de lehet, hogy nem száz százalékig. Utána kell járnunk, származhatott-e előnye esetleges interszexualitásából.”

sem250

A 18 éves dél-afrikai futó – aki hazájában azóta nemzeti hős lett – a semmiből tűnt elő három héttel az augusztusi vb előtt, és 1:56.72 perces idővel nyert 800-on aranyérmet. Férfias külseje, mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita. A kínos vizsgálatok miatt edzője, Wilfried Daniels hétfőn bejelentette visszavonulását.

Weiss nevek említése nélkül kifejtette, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte a szövetség, négyüket felszólította pályafutásának befejezésére.

Semenya néhány nappal ezelőtt - női létét bizonyítandó - Dél-Afrika legnépszerűbb lapjának állt modellt. Elmondta, ez segít abban, hogy elfogadják őt. A vizsgálattal kapcsolatban hozzátette, viccesnek tartja a balhét és nem haragszik senkire.