Kovács Katalin pert nyert az MTK ellen

2009.09.14. 14:55
Több mint egymillió forintos prémiumtól fosztotta volna meg korábbi egyesülete az olimpiai bajnok kajakost, mert állítólag vétett a fegyelmi szabályzat ellen. Első fokon Kovács nyert, semmi sem kötelezte őt arra, hogy klubtársaival versenyezzen négyesben az olimpián.

„Katasztrofális és jogszerűtlen” – ezekkel a szavakkal jellemezte a Kovács Katalin ellen induló eljárást a kétszeres olimpiai bajnok kajakos védője, Fábry György még tavaly szeptemberben.

Kovácsot azért büntette meg - meghallgatása nélkül - a klubja, mert nem olyan négyesben szerepelt az olimpián, amelyben klubtársai, MTK-sok ültek. Kovács Janiccsal, Kozákkal és Szabóval nyerte a válogatót, Pekingben másodikak lettek.

A Fővárosi Bíróság – első fokon - megsemmisítette az egyesület első és másodfokú, elmarasztaló fegyelemi határozatát és kötelezte az MTK-t a perrel okozott költségek megtérítésére.

A Fővárosi Bíróság ítéletében kiemelte: "Köztudomású tény, hogy 2008 áprilisában Kovács Katalin és akkori edzője szakítottak egymással, így erre 2008 júniusában az MTK a fegyelmi eljárását nem alapozhatta. Azt a fegyelmi eljárási szabályzatot, amelyen a fegyelmi határozat alapult, csak 2008. május 28-án fogadta el az MTK elnöksége, így ennek rendelkezéseit nem alkalmazhatták volna az eljárás során. Ráadásul a kiszabott fegyelmi büntetést még ezen utóbb elfogadott fegyelmi szabályzat sem ismeri." A prémiummegvonás tehát nem került bele a szabályzatba.

Fábry már korábban kiemelte, eljárásjogi hibákat követtek el az MTK-nál, a szövetség elnöke, Baráth Etele is úgy nyilatkozott, az MTK nem nyerhet ebben a perben. Annál is inkább, mert a szövetség kezdeményezhet csak fegyelmi eljárást, az egyesület pedig nem.

Kovácsot körülbelül bő egymillió forintos kár érné, ha másodfokon nem kapna igazat.

A 33 éves versenyző a kanadai világbajnokságon négy aranyat nyert, most már Csipes Ferenc készíti fel, és a négyes mellett két egyesben is a legjobb lett.