A kutyagyilkos második lehetőséget kapott

2009.09.15. 13:36 Módosítva: 2009.09.15. 15:31
Csütörtökön egy hosszabbításos meccsel elkezdődött az amerikai futball liga szezonja. Magyarországon még ismerkedünk vele, pedig férfiasan érzelmes és kemény sport. Játékosközpontú felvezető az NFL-szezonhoz.

Michael Vick visszatért. Ő volt az a szupertehetséges irányító (quarterback), aki az Atlanta Falconsszal már a Super Bowlról álmodozott, amikor kiderült róla, hogy illegális kutyaviadalokat szervezett, amivel együtt járt a fogadás, és a kutyák kegyetlen elpusztítása is.

A bíróság lesújtott, Vick 2007 augusztusában börtönbe vonult, az NFL vezetői jelezték, soha többé nem kérnek belőle. A nyáron viszont szabadult, első útja Roger Gooddelhez, az NFL atyaúristenéhez vezetett, aki azzal a feltétellel engedte játszani, ha az Indianapolis Colts éppen leköszönő edzője, Tony Dungy lesz a mentora.

foc1

Az NFL-ben egy csapatnak sem kellett, végül a Philadelphia Eagles Donovan McNabb mögé leigazolta második irányítónak, így többféle támadóvariációra nyílik majd lehetőségük, ha majd pályára lép Vick.

Eddig is szupercsoport volt az NFC Kelet, ahol a New York Giants, a Philadelphia Eagles, a Dallas Cowboys és a Washington Redskins indul. Tavaly elbukott a Giants a rájátszásban, a Dallas Cowboys valószínűleg ugyanannyit nyert, mint veszített a liga egyik leghisztisebb elkapójának, Terrel Owensnek a Buffalo Billsbe történő eligazolásával. Csapatban erősödnek ezzel, de a helyét még nem töltötte be senki.

A világ legdrágább sportcsapatának tulajdonosa felépítette az új stadiont, 100 ezer néző befogadására képes, ezer négyzetméteres kivetítője van. Egyszerűen egy csoda, érdemes megnézni a videót róla:

Az idei szezont meghatározó legfontosabb visszatérés Tom Bradyé, aki az előző szezon első fordulójában elszenvedett súlyos térdsérülése után idén nyáron vette vissza az első irányító szerepét a New Englandnél, az egyébként elég jól teljesítő Matt Cassel hat évre 63 millió dollárért a Kansas City Chiefshez igazolt.

A Captain Comeback játékával Patriots újra esélyese a bajnokságnak, annak ellenére, hogy az előszezon meccsein nem voltak különösen félelmetesek. A Jacksonville Jaguarstól futót vettek, a Tampa Baytől elkapót (Joey Gallowayt), Tedy Bruschi visszavonult, Richard Seymourt eladták. Ebben a csoportban meglátjuk, mire megy a Miami Dolphins, tavaly nagyon jó szezont zártak 11 győzelemmel és öt vereséggel.

A Tennesse Titans és az Indianapolis Colts nagy párharcát figyelhetjük majd az AFC déli csoportjában, utóbbinál lelépett Tony Dungy, de addigi segítője vette át helyét.

Tom Brady
Tom Brady

A nyár viccének tűnik, hogy a legendás Green Bay Packers-irányító, az idén 40 éves Brett Favre másodszori visszavonulása és visszatérése után az örök ellenség Minnesota Vikingshoz szerződött, akik hatékony védelmükkel és a liga egyik legjobb futójával, Adrian Petersonnal most a Super Bowlról beszélhetnek. Kérdés, hány meccsen lép pályára Favre, milyen hatékonységgal képes dobni, mennyi labdát ad el. A Minnesota úgy erősödött, hogy saját csoportját már tavaly is nyerte a Chicago Bears előtt, és védelme a hatodik legjobb a ligában.

foc3

Az amerikai foci sikere a stabilitásban rejlik, így nem nagyon szoktak átalakítani csapatokat egyik évről a másikra. Az Arizona Cardinals a tavalyi év nagy felfedezettjével, Larry Fitzgerald elkapóval újra Super Bowl-esélyes lehet, és még ott van Anquan Boldin is; ahogy a Pittsburgh Steelers is csak pár helyen erősített a tavalyi győztes bajnokság után.