18 éve várnak vb-aranyra a birkózók

2009.09.19. 21:11
Farkas Péter 1991-es győzelme óta nem volt magyar arany a birkózó világbajnokságon. Három Európa-bajnok közül most valaki megszerezheti Dániában, de lehet, hogy a nők érik el.

"Itt lenne az ideje, hogy végre újra világbajnoki aranyérmet szerezzünk" - jelentette ki Struhács György kötöttfogású szakágvezető a hétfőn kezdődő dániai birkózó-világbajnokság előtt.

Régen született már magyar vb-győzelem az egyik legsikeresebb sportágban, pontosan 18 éve, 1991-ben, amikor Farkas Péter nyert. (Farkas egy évre rá olimpiai bajnok lett, pár hónapja kábítószerügye miatt szökésben van). Az volt a 24. magyar arany, a 25. azonban várat magára.

A nagy sikerre ezúttal is a kötöttfogásúaknak van esélyük. A hétfős csapatban Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) is volt már Európa-bajnok, Fodor Zoltán (84 kg) a tavalyi olimpián másodikként zárt, Módos Péter (55 kg) és Kiss Balázs (96 kg) pedig Eb-bronzig jutott már, vagyis a bizakodás nem alaptalan.

"A csapatra most is érvényes, amit az olimpia előtt mondtam, szinte mindenkiben benne van a dobogós helyezés, a 60 kilós Komáromi Edén kívül már mindenki volt érmes nagy versenyen - nyilatkozott Struhács. - Persze a győzelemhez mindennek össze kell jönnie. Az aranynak nagyon örülnék, az éremszerzés ugyanakkor egyértelmű elvárás."

A szakember hozzátette, hogy a tavalyi olimpia után a szokásosnál hosszabb volt a versenyzők pihenője, ráadásul tavasszal több sérülés is nehezítette a helyzetet. Módos megbetegedett az olimpia előtt, ezért nem indulhatott, Kiss sem volt ott Pekingben, a többiek indultak.

A szabadfogásúak a visszavonult Ritter Árpád és Aubéli Ottó nélkül kezdték az évet, így megfiatalított csapatnak kell helytállnia Dániában. A rutint Wöller Gergő (66 kg) és Hatos Gábor (74 kg) képviseli a válogatottban, jó eredmény is tőlük remélhető. Hatos Pekingben sérült meg, és nem birkózhatott.

"Szerencsére mindenki egészséges, Gabit és Gergőt is az Eb után műtötték meg, így a június elején kezdett felkészülésben már részt tudtak venni, a formájuk sem rossz - emelte ki Gulyás István a szakág irányítója. - Bennük ott van a dobogós eredmény, de egy vb-n sok mindenen múlik a siker, így ha már egyikük éremért mérkőzhet majd, nem leszek elégedetlen."

A szakember szerint a másik három versenyző, Veréb István (84 kg), Ligeti Dániel (96 kg), Nunajev Juszup (120 kg) még tapasztalatlan, ugyan már egy-egy mérkőzésen képesek megszorongatni kategóriájuk jobb birkózóit is, még érniük kell, hogy kiugró eredményt érjenek el.

A női szakág ugyan csak két versenyzővel képviselteti majd magát a világbajnokságon, ám az idei Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó Emese (51 kg) és a sokszoros Eb-érmes, vb-második Sastin Marianna (59 kg) is messzire juthat.

"Mindkét lány jó állapotban van, sokat edzettünk, jó ellenfelekkel készültünk, bizakodó vagyok - mondta Vatai László szakágvezető. - Mariannát nem féltem, motivált és felkészült. Azt várom, hogy éremért lépjen szőnyegre, ehhez neki nem is kell jó sorsolást kifognia, csak a "nagyágyukat" kell elkerülnie az elején. Emese szintén a dobogó közelébe érhet, nála azért fontos, hogy milyen ágat kap majd."

A világbajnokságon a megszokottól eltérő lesz az időrend, a korábbi délelőtti és esti helyett a program úgy zajlik, hogy a selejtezők 13 órakor kezdődnek. A változtatást igazából egyik magyar szakember sem ellenzi, sőt, Gulyás István szerint ez kifejezetten jól is jöhet, mert versenyzőinknek mindig is jó volt az erőnlétük, aminek most még nagyobb lesz a szerepe.

A szabadfogásúak kezdenek majd, a hétfői nyitónapon Wöller és Ligeti lesz érdekelt. A szabadfogás képviselői hétfőn, kedden és szerdán, a nők szerdán, csütörtökön és pénteken, a kötöttfogásúak pedig pénteken, szombaton és vasárnap lépnek szőnyegre.

A magyar csapat:

kötöttfogás: Módos Péter (Hőszig-Szigetvári BSE, 55 kg), Komáromi Ede (Egri Vasas-Sportiskola, 60 kg), Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE, 66 kg), Bácsi Péter (FTC, 74 kg), Fodor Zoltán (FTC, 84 kg), Kiss Balázs (BVSC-Dega, 96 kg), Deák Bárdos Mihály (Diósgyőri BC, 120 kg)
szabadfogás: Wöller Gergely (TFSE-Vasas, 66 kg), Hatos Gábor (Haladás VSE, 74 kg), Veréb István (Haladás VSE, 84 kg), Ligeti Dániel (Haladás VSE, 96 kg), Nunajev Juszup (Vasas SC, 120 kg)
női birkózás: Szabó Emese (Kiskunfélegyházi Vasas, 51 kg), Sastin Marianna (Csepel SC-Delta SE, 59 kg)