Piquet túljátszotta a tökéletes bűntényt

2009.09.19. 12:03

Állítson bármit Nelsinho Piquet, mondjon bármit a másik oldalról Flavio Briatore és Pat Symonds, a Renault-t nem emiatt fogják megbüntetni, hanem mert számítógép mutatja, csaltak.

Bűnükre az egyetlen tagadhatatlan és cáfolhatatlan dokumentum a Piquet autójából származó telemetria-adat, amin tisztán látszik, szándékosan taposott a gázra, mikor a kocsi már nem volt teljesen az irányítása alatt, a hátsó kerekek kipörögtek.

A program megmutatja a szándékosságot, ez emeli az ügyet személyek egymás ellen tett vallomásai fölé: a vallomások az ellenkezőjét állítják, a rádiós beszélgetés meg hiába van meg, semmit nem lehet bizonyítani belőle.

Furcsa persze Alonso nagyon rövid első szakasza a tankolás előtt, hogy Piquet kérdezgeti, hanyadik körben van, illetve, hogy egy másik mérnök nem ért egyet főnöke, Symonds utasításaival, de a tettesek mindenre figyeltek.

A számítógépen van az egyetlen megcáfolhatatlan adat: Piquet nyomta a gázt, amikor már pörgött az autó. Briatoréék bűnténye majdnem tökéletes lett, azon bukott meg, hogy versenyzőjük túljátszotta a szerepét. Ha a balkanyar előtt csak egy hajszállal később fékez, lekoccolja a falat, ami gyakran előfordul a városi pályákon, mondhatott volna bárki bármit, a gyanú örökre gyanú maradt volna.

(Piquet telemetriaképén naranccsal a gázadást, citrommal a kerékpörgést ábrázolták, a nagyon kipörgő kerekek ellenére nagy gázt adott a baleset előtti pillanatokban.)