Nem létező szervezet akar állami milliókat

2009.09.23. 10:33
A Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége úgy kéri az idei állami támogatást az Önkormányzati Minisztériumtól, hogy hivatalosan csak augusztus végén lettek bejegyezve.

Simóka Bea, az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkára visszautasítja azokat a vádakat, miszerint az ÖM miatt nem kapta meg az idei állami támogatását a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MLMS).

Az MLMS csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, mely után sajtóközleményben tudatták, hogy jelentős összegekkel tartoznak nekik, amely a működésüket lehetetleníti el.

Simóka hétfőn elmondta, a mozgássérültek és a látássérültek külön szervezet voltak, idén augusztusban alakult meg az MLMS, ami jelezte, kilépne a FONESZ (Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége) égisze alól és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alá akar tartozni.

Hiába a jogfolytonosság, az állami juttatást csak azután kaphatják meg, miután a bírósági végzés jogerőre emelkedett – ez augusztus 31. volt – és egyébként sem a minisztériumtól, hanem a FONESZ-től járna a pénz.

Pontosabban a FONESZ-nek kellene átutalnia a már eddig kézhez kapott milliókból valamennyit az MPB-nek, és abból járna az MLMS-nek. Az elmúlt hetekben leginkább e körül az összeg körül zajlott a vita. Az egyik fél mintegy 3 milliót akart adni, miközben a túloldal 16-18 milliót szeretett volna.

Simóka leginkább azt nehezményezte, hogy az MLMS múlt heti sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a szakállamtitkárság "elkamuzza” a fogyatékos sportszervezetek 2009. évi költségvetését. Az államtitkárasszony szerint nem fedi a valóságot az a megállapítás, hogy a fogyatékos sport idén nem kapott támogatást, hiszen az MPB 51, a FONESZ pedig 100 milliót kapott.

Szekeres Pál, a Magyar Mozgáskorlátozottak Szövetségének korábbi elnöke szerint az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a sportra, ennek következményeként a mozgássérültek sportjára szánt pénz. Ugyanakkor szerinte jogértelmezési probléma miatt nem juthat pénzéhez az MLMS.

Állítja, olyan az egész, mintha két gyerek vitáját a szülő nem tudja, vagy nem akarja eldönteni. „Szomorú, hogy még szeptember közepén is az idei juttatásokról kell beszélni”.

Simóka Beáta leszögezte, hogy a törvények szerint csak hivatalosan bejegyzett, arról a tárcához érkező hivatalos értesítés után adhat állami szervezet állami támogatást sportszervezetnek. „Ez nem jogértelmezés kérdése! Az állami támogatásoknak törvényi feltételei vannak, melyek valamennyi tárcára és a civil szervezetekre, így a sportszervezetekre is vonatkoznak” – mondta az egykori öttusázó.

Az MLMS bírósági nyilvántartásba vétele 2009. augusztus 26-án emelkedett jogerőre, az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján tehát ezen a napon jött létre az MPB tagszervezeteként működő MLMS. A szervezet bejegyzéséről a Sport Szakállamtitkárság pedig 2009. szeptember 11-én kapott hivatalos tájékoztatást.

A felek kedden megállapodtak, hogy a támogatási szerződések haladéktalan módosítását kezdeményezik, magyarán eldöntetlen vitájukat a szakállamtitkár döntse el. Erre Simóka hajlandó is lenne, bár Szekeres figyelmeztette, aki megkapja a támogatást, az talán megköszöni, de nem dicsér, aki viszont nem kap, biztosan támadni fog. Igazából akkor dönt jól, ha egyik fél sem lesz megelégedve.