Nyolc magyar öttusázó indul az ifjúsági olimpiáért

2009.09.30. 13:09

Péntektől vasárnapig Budapest ad otthont az ifjúsági korú öttusázók európai olimpiai kvalifikációs versenyének, amelyen a magyar színeket nyolcan képviselik. Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Budapesti Olimpiai Központ népligeti sporttelepén 19 ország mintegy nyolcvan – 1992. január 1. és 1993. december 31. között született – versenyzőjének részvétele várható. Mindkét nem négytusaviadalában – lovaglás nincs – a dobogósok szereznek kvótát a jövő évi szingapúri ifjúsági játékokra, azzal a megkötéssel, hogy egy országból csupán egy-egy fiatal harcolhat ki indulási jogot.

Az ifjúsági olimpián 24-24 öttusázó indulhat majd – nemzetenként maximum egy-egy –, ám mivel a felnőttekhez hasonlóan a kvóta itt is névre szóló, nem átruházható, az egyes országok a lehető legtöbb hely megszerzésére törekednek a kvótaszerző viadalokon, hogy sérülés esetén legyen lehetőség más nevezésére. A kvalifikációs sorozat a 2010-es korosztályos világbajnokságon zárul majd le.

A mostani viadalon a magyar színek képviseletében Demeter Gergely, Málits István, Telek Máté, Harangozó Bence, Földházi Zsófia, Szabó Noémi, Slett Emese és Schlauszky Csilla próbál majd kvótát szerezni. Péntek fiúk, szombaton lányok versenyét rendezik, vasárnap pedig váltó lesz. A sajtótájékoztató végén szponzori szerződést írt alá a Magyar Öttusa Szövetség és a Hummel, ennek értelmében 2012-ig ez a sportszergyártó látja el felszerelésekkel a versenyzőket, és egyénileg támogatja a felnőtt válogatott két tagját, Tibolya Pétert és Kovács Saroltát. (MTI)