Sportlegendák szavaznak az olimpiáról

2009.10.02. 12:59
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge csak akkor szavaz a 2016-os olimpia helyszínéről, ha az utolsó fordulóban döntetlen az állás. A NOB-nak jelenleg huszonhat olimpiai érmes tagja van, köztük Schmitt Pál. A pályázók: Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokió.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 106 tagjából az elnök, Jacques Rogge nem szavazhat, érintettségük miatt még tízen kiesnek az első körben, vagyis kilencvenöten maradnak.

A kiesők közt van a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi elnöke, a brazil Joao Havelange – 1963 óta tagja a testületnek, ő tölti be legrégebben tisztségét -, illetve a NOB korábbi elnöke, aki megreformálta az egész mozgalmat: a spanyol Juan Antonio Samaranch.

Szavazati joggal rendelkezik a FIFA jelenlegi svájci elnöke, Sepp Blatter, vagy a jégkorongozók elnöke René Fasel, aki szintén svájci.

Huszonhat olimpiai érmes van a közgyűlésben, köztük a kétszeres bajnok párbajtőröző, Schmitt Pál, aki 1983 óta tölti be pozícióját.

Szintén aranyérmes volt a marokkói futó Hicham el-Guerrouj, az ukrán rúdugró Szergej Bubka, a cseh gerelyhajító Jan Zelezny, a lengyel futó Irena Szewinska, az orosz úszó Alexander Popov, az olasz sífutó Manuela di Centa, vagy a legendás francia alpesi síző, Jean-Claude Killy.

A rendezési jogot úgy lehet elnyerni, ha valamelyik város a szavazatok ötven százalékát megszerzi az első körben. Ha ez nem sikerül, a második körbe a legkevesebbet kapó már nem kerül be. Ha már csak két kandidáns marad, akkor egyszerű többség dönt, ha döntetlen az eredmény, akkor Jacques Rogge dönti el, hol lesz 2016-ban az olimpia.