Armstrongéknak könnyített doppingteszt?

2009.10.06. 16:16
A Francia Doppingellenes Szövetség hétfőn közzétett beszámolójában állítja: az Astana tagjaival nem voltak olyan szigorúak a doppingellenőrzésekkor a júliusi Tour de France-on, mint a többi csapattal. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség cáfol, az Astana értetlenkedik.

"Néhány csapatnál az előre be nem jelentett doppingellenőrzés fogalma ismeretlen volt" - írja a Le Figaro hétfői számában, a Francia Doppingellenes Szövetség (AFLD) 10 oldalas, Tour de France-ról szóló beszámolójának alapján.

A szervezet elemzésében azt állítja, hogy nem azonos bánásmódban részesültek a csapatok a doppinellenőrzésekkor. A győztes Alberto Contador és a harmadik helyen végzett Lance Armstrong istállóját, az Astanát külön kiemelték, mert mindig a kazah csapatnak maradt a legtöbb ideje a reggeli tesztek előtt, ami gyanús lehet.

Alberto Contador
Alberto Contador

Ráadásul a jelentés szerint arra is volt példa, hogy az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) felügyelői a hotelekben levett mintákat a versenyen kívüli ellenőrzésekkor használt matricával látták el, ami szabálytalan.

Az UCI azonnal cáfolta a vádakat, bírálta a francia szervezetet, amellyel közösen végezték az idei Tour de France-on a doppingteszteket: "Ez semmiképp nem az a hozzáállás, amelyet egy profi, megbízható együttműködéstől várnánk a doppingellenes harcban".

Az Astana is visszautasította az AFLD vádjait, a csapat szóvivője szerint "az astanások mindig azt tették, amit a doppingellenőrök kértek tőlük".

Az idei Tour de France minden idők egyik legszigorúbban ellenőrzött versenye volt, és ugyan nem bukott le senki, más futamokon idén is sok pozitív doppingeset derült ki, amelyek továbbra sem vetnek jó fényt a kerékpársportra.

Lance Armstrong
Lance Armstrong

Armstrong és Contador jövőre is ott lesz a Touron, igaz már nem csapattársakként, mert amíg a spanyol valószínűleg marad az Astananál, addig Armstrong új csapata, a RadioShack színeiben indul 2010-ben.

RadioShack: csapat van, ProTour licensz még nincs

Lance Armstrong új csapatának kerete alakul, az amerikai szponzorálású együttes jó néhány kerekest igazolt le az Astanától is (többek közt Levi Leipheimert, Andreas Klödent, Haimar Zubeldiát és Jaroszlav Popovicsot), így a mezőny egyik legerősebb csapata lesz 2010-ben. ProTour engedélye azonban még nincs, mert az UCI még vizsgálja az újonnan alakuló istálló kérvényét.