Világranglista-első az öttusázó Marosi Ádám

2009.10.15. 12:16

Egyenletesen magas színvonalú teljesítményének köszönhetően a világranglista élén zárta az öttusaévet Marosi Ádám. A Bp. Honvéd versenyzője páratlanul sikeres sorozatot produkált, három Világkupa-viadalon két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, az Európa-bajnokságon harmadik volt, majd augusztusban megnyerte a világbajnokságot, szeptemberben pedig a Világkupa-döntőt. A ranglistába a három legjobb eredmény számít bele, ez Marosi esetében a vb-n és Vk-döntőn begyűjtött elsőség, valamint az egyik Vk-forduló ezüstje volt.

„Ebben az évben sok minden teljesült a számomra, amiért az ember elkezdi a pályafutását. Versenyről versenyre nagyobb célokat tűztem ki magam elé, a Vk-dobogók után az Eb-re is úgy utaztam, hogy érmet szeretnék szerezni, a vb-ben pedig már benne volt a győzelem is” – mondta az MTI érdeklődésére Marosi. Azzal kapcsolatban, hogyan tudta a sikeres világbajnokság után a Vk-döntőre is felpörgetni magát, úgy válaszolt, erőt adott neki a félsz egy esetleges rossz szerepléstől, s ahogy haladt előre a vívásban, egyre könnyebben jöttek a győzelmek, amivel megalapozta a napját. Az év elején érvénybe lépett szabálymódosítás - a lövészettel kombinált futás bevezetése - az eredmények tükrében kedvezett neki, ez azonban nem jelenti azt, hogy a korábbi rendszer fenntartása esetén, ne lehetett volna ugyanilyen sikeres. „Az előző szisztémában is voltak jó eredményeim, csak közbejött a csúnya balesetem, amiből időbe tellett kimászni” – utalt 2006-os sérülésére, az acapulcói Világkupán elszenvedett síp- és szárkapocscsonttörésére. Ami a jövőt illeti, elmondása szerint már nagyon várja a november elején kezdődő alapozást, mert akad feladata bőven.

„Vívásban és lovaglásban mindig van lehetőség a fejlődésre, a futásomból is sokat ki lehet még hozni, és bár úszásban közel vagyok a maximumhoz, az új rendelkezés, melynek értelmében nem lehet majd teljes testet lefedő dresszben versenyezni, kedvezhet nekem, ezért érdemes erre a számra is ráfeküdni. Ami pedig a futás közbeni lövészetet illeti, azt tovább lehet stabilizálni, gyorsítani.” A női mezőnyben a kilencedikként záró Gyenesei Leila végzett a magyarok közül a legelőkelőbb helyen. Ő a római Vk-fordulón második, a riói Vk-döntőn pedig harmadik lett.

Az élcsoportok és a magyarok az első 20 között:

Férfiak:

1. Marosi Ádám 223 pont

2. Ondrej Polivka (cseh) 195

3. David Svoboda (cseh) 181

15. Németh Róbert 138

16. Tibolya Péter 136

Nők:

1. Donata Rimsaite (litván) 216

2. Laura Asadauskaite (litván) 198

3. Heather Fell (brit) 196

9. Gyenesei Leila 165

18. Kovács Sarolta 140 (MTI)