Előkerült Jan Mölby elveszett gólja

2009.10.29. 11:07 Módosítva: 2009.10.29. 11:08

Az 1985-86-os angol futballidényben volt jónéhány olyan meccs, aminek góljait csak a stadionok közönsége láthatta. A tévécsatornák ekkor éppen az FA-vel, az angol szövetséggel vitatkoztak a közvetítési jogok után fizetendő összegen, az idény első feléből nem közvetítettek meccseket. Így volt ez egy novemberi Ligakupa-meccsen is (akkor még Milk Cup, azaz Tejkupa néven volt ismeretes) amit a Liverpool 2-1-re nyert meg az ősi rivális Manchester Uited ellen, egy olyan góllal, amiről legedákat meséltek a szerencsés szemtanúk.

Számos nagyszerű szólógólra emlékezhetünk az elmúlt évtizedekből, Maradona az 1986-os vb-n menten kettőt is vágott ebből a nem túl egyszerű műfajból (az angolok és a belgák ellen), de ott van például Michael Owen argentínoknak rúgott gólja 1998-ból. Jan Mölby gólját eddig csak maga a dán középpályás és haverjai láthatták videón, mert a mérkőzésről készült egyetlen felvételt - amit állítólag biztonsági kamerák rögzítettek - neki adták át a mérkőzés után.

Hogy miért pont most került fel a felvétel a netre, az rejtély, de nem bánjuk, mert valóban szép teljesítmény: Mölby a saját térfélen szerzett labdával elindul, áthámozza magát a teljes manchesteri középpályán, majd tizenhatről iszonyatos erővel lő a léc alá.

A klasszikus szólógólok kedvelői persze méltatlankodhatnak, hogy ez nem az igazi, mert nem cselezte be magát a tizenhatoson belülre, és nem fektette el a kapust sem, de nekünk ettől még nagyon tetszik. Azt azért megjegyeznénk, hogy a brit rendőrségi kamerák kezelői simán elmehetnének operatőrnek egy-egy sporttévéhez, mert kiválóan lekövették az akciót.