Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar hegymászók tűntek el a Kelet-Himalája térségében

2009.11.03. 15:35 Módosítva: 2009-11-03 18:55:35

Hivatalosan egyelőre nem megerősített keddi értesülések szerint magyar hegymászók tűntek el Szecsuan nyugati részén, a Kelet-Himalája térségében.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul elmondta, hogy a kínai külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg Szecsuan tartomány központi közigazgatásának közlését, miszerint az a négy magyar hegymászó, akinek október végén kellett volna visszatérnie egy expedícióból, nem adott hírt magáról. Egy kínai nyelvű internetes hírportál szerint a kínai hatóságok ugyanakkor állítólag már megindították a keresést.

Október 21-i kép az expedícióról
Október 21-i kép az expedícióról

A pekingi külügyminisztérium ügyelete a nagykövetség kérésére szóban közölte, hogy a négy magyar ügyében szerdán reggel adnak részletes felvilágosítást.

Valószínűsíthető, hogy arról a négy magyar hegymászóról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő – ember még nem járta – 6079 méteres csúcsra. A Zsen Csong Feng nem hivatalos neve a csúcsnak, a Minya Konkától - Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától - délre található.

A hegymászók - Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pecthol Balázs és Tolnay Katalin - honlapja október 22-én frissült utoljára. Akkor azt írták, "a fiúk 5500 méterig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd es a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van."

Hétfőn két orosz turista eltűnéséről is beszámolt a helyi média, bár túlélésükre gyakorlatilag nincs esély, a keresésüket folytatják. Egyelőre nem tudják, hol tartózkodtak utoljára. A mentőalakulatok megpróbálták elérni az 5100 méter magas Luotuo csúcsot, de nem jártak sikerrel.