Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Magyar hegymászók tűntek el a Kelet-Himalája térségében

2009.11.03. 15:35 Módosítva: 2009-11-03 18:55:35

Hivatalosan egyelőre nem megerősített keddi értesülések szerint magyar hegymászók tűntek el Szecsuan nyugati részén, a Kelet-Himalája térségében.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul elmondta, hogy a kínai külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg Szecsuan tartomány központi közigazgatásának közlését, miszerint az a négy magyar hegymászó, akinek október végén kellett volna visszatérnie egy expedícióból, nem adott hírt magáról. Egy kínai nyelvű internetes hírportál szerint a kínai hatóságok ugyanakkor állítólag már megindították a keresést.

Október 21-i kép az expedícióról
Október 21-i kép az expedícióról

A pekingi külügyminisztérium ügyelete a nagykövetség kérésére szóban közölte, hogy a négy magyar ügyében szerdán reggel adnak részletes felvilágosítást.

Valószínűsíthető, hogy arról a négy magyar hegymászóról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő – ember még nem járta – 6079 méteres csúcsra. A Zsen Csong Feng nem hivatalos neve a csúcsnak, a Minya Konkától - Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától - délre található.

A hegymászók - Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pecthol Balázs és Tolnay Katalin - honlapja október 22-én frissült utoljára. Akkor azt írták, "a fiúk 5500 méterig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd es a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van."

Hétfőn két orosz turista eltűnéséről is beszámolt a helyi média, bár túlélésükre gyakorlatilag nincs esély, a keresésüket folytatják. Egyelőre nem tudják, hol tartózkodtak utoljára. A mentőalakulatok megpróbálták elérni az 5100 méter magas Luotuo csúcsot, de nem jártak sikerrel.