A dél-afrikaiak hazudtak Semenya nemi vizsgálatáról

2009.11.05. 17:21

A Dél-afrikai Köztársaság legfelsőbb sportirányító szervezete (SASCOC) felfüggesztette posztjáról Leonard Chuenét, az ország atlétikai szövetségének elnökét, valamint az elnökség tagjait, mivel a gyanú szerint nem mondtak igazat a vitatott nemű vb-aranyérmes futó, Caster Semenya nemi tesztjéről. A sportszövetségeket és a helyi olimpiai bizottságot felölelő SASCOC csütörtöki döntése értelmében vizsgálatot indítanak az atlétikai szövetség vezetője és az elnökség tagjaival szemben.

Chuene már korábban beismerte, hogy Semenyát már az augusztusi berlini vb előtt alávetették a kínos tesztnek, sőt el is tanácsolták az indulástól, ám aztán mégis versenyezhetett, és megnyerte a női 800 métert. A világbajnoki siker után a 18 éves futó férfias külseje és mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) is elvégeztetett egy nemi tesztet. Az IAAF szeretné egybevetni a vb után és előtt kapott eredményeket. A SASCOC egyébként az IAAF ellen is jogi lépéseket kíván tenni.

A nemzetközi szövetség november 20-án vagy 21-én dönt Semenya sorsáról, aki Pierre Weiss főtitkár szerint talán nem száz százalékig nő, és előnye is származhatott az esetleges interszexualitásából. Weiss nevek említése nélkül azt mondta, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte az IAAF, s négyüket felszólította pályafutásuk befejezésére.